Стара српска имена често су везивана за традицију  веру, па је родитељима од пресудног значења било да своје дете назови именом које има ове мотиве у себи.

Нека он наших најлепших женских имена и корену имају реч која означава нашу веру и традицију, а многа су опстала и до данас.

Фото: Профимедиа

 

 

Ово су нека од најлепших женских имена која жене и данас носе.

ИКОНИЈА -  Име домаћег порекла, а изводи се из грцког "еикон" у знацењу "слика свеца". У пренесеном значењу прелепа, прекрасна, лепа као икона, она пред којом падају на колена.

ГАВРИЛА -  пореклом је од хебрејске речи „габријел“ или од имена „Габријел“, а у оригиналном преводу значи – „Бог је моја снага“ или „Бог ми даје снагу“.

КРУНА - Изводи поријекло из латинског "цоронатус" у значењу "крунисање", изворно из "цороно" у значењу "венац, круна, круг". Код старих Грка и римљана то је било највише одликовање које се давало победницима на такмичењима, војсковођама и заслужним грађанима.

ХРИСТИНА - Име грчког порекла изведено од грчког "Χριστόц" (Цхристóс) што у преводу значи "хришћанин" . Разне варијанте овог имена су веома заступљене у целом хришћанском свету.

СПАСЕНИЈА - Спасенија је женско име настало од грчке речи "сотер" што значи спаситељ у пренесеном значењу онај који спашава, избавља. Настала је од имена Спасоје.


ВОНУС ВИДЕО:

Постављање мозаика у Цркви светог Марка

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".