Из опозиционе Демократске партије тзв. Косова оцењено је да су после договора са Београдом Курти и Самоопредељење сада "веома срећни" због тога што су успели да спроведу споразуме Хашима Тачија.

- Ово није успех, већ беда за тзв. Косово и изгубљене године због једног човека - Аљбина Куртија", навели су у тој странци.

Члан ПДК, Бетим Ђоши оценио је да је Тачи „неупоредиво испред политичара попут Аљбина Куртија, без визије и који ништа не зна о историји", пренео је Кос сев.

- Он је деценију обмањивао и лагао грађане тзв. Косова говорећи им да се у Бриселу потписују дела издаје тзв. Републике  Косово. Данас, међутим, са поносом каже да из споразума Хашима Тачија није уклоњена ниједна тачка или зарез - рекао је Ђоши.

Лидера Алијансе за будућност тзв. косова (ААК) Рамуш Харадинај сматра да је за жаљење то што је требало толико чекати и уложити велику енергију и труд за примену споразума из 2011. године, који омогућава слободу кретања и да је ово "добар знак да споразуме треба спровести".

Фото: Архива

 

Харадинај још додаје да су „договори један по један", стратегија Србије за одлагање и куповину времена, док је интерес тзв. Косова, како каже, коначни споразум о признању.

Лидер Социјалдемократске партије (ПСД) Дардан Молићај оценио је да је овим договором Заједница српских општина пронашла „продорну формулу" и сматра да су мали договори одскочна даска ка ЗСО.

- Тешко је видети срећан крај процеса који се фрагментира и раздваја - оценио је Молићај.

Објашњавајући засто је позвао представнике опозиције на састанак Курти је навео да је природно да постоје разлике и несугласице "када смо суочени са великим одлукама", као и да разлике никада не би требало да буду изнад "државног и националног интереса“, пренели су приштински медији.

 

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".