- Ми имамо инструменте да реагујемо. Београд, председник Александар Вучић и његови сарадници су одлучили да је сада згодан тренутак подићи оптужнице против четири хрватска ратна команданата, од којих ја двојицу лично познајем и могу практично гарантовати, могу дати руку за њих да, рецимо, нису националисти, нису одговорни низашта - рекао је Милановић у Вараждину.

Милановић је оценио да су оптужнице још један разлог за састанак хрватског Вијећа за националну сигурност да би се ускладила реакција Загреба.

Он је рекао да уопште не жели да улази у ту врсту расправе јер "Србија нема право подизати такве оптужнице", преноси Хина.

- Хрватска ће сутра оптужити њиховог актуалног председника, ако буде лоше воље, зато што је дивљао на територији Хрватске ''95. године, а не на Петровачкој цести, као у песми Бранка Ћопића, на којој су се наводно догодила та дела у којима су наводно погинула нека деца - рекао је Милановић.

Фото: Танјуг/ Фото ХИНА/ Марио Стрмотић/ бг

 

Додао је да му је жао због тога, али да за то неће одговарати хрватски команданти.

- Ја никад не идем на ту бедну патетику да спомињем хрватску децу као жртве у рату. Постоје деца, људи, грађани, постоје хрватска деца, али ако чујеш некога да говори ''српска деца'' у политичком дискурсу, знај да је то варалица и то опасна варалица - поручио је Милановић.

Изразио је незадовољство реакцијом хрватске владе и упитао шта ће Хрватска предузети да заштити своје заповеднике.

Према његовим речима, поента је у томе да Србија себи узима за право да суди за све догађаје који су се догодили било где на простору бивше Југославије и било кад.

- Хрватска то не ради, мада је у пуно јачој политичкој и опште јачој позицији од Србије, зато што покушавамо играти фер - рекао је Милановић.

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".