Очекује се да ће Калифорнија у четвртак спровести свеобухватни план за забрану продаје нових аутомобила на бензин до 2035. године, што је револуционарни потез који би могао да има велики утицај на напоре у борби против климатских промена и убрзању глобалне транзиције ка електричним возилима.

- Ово је огромно - рекла је Марго Оге, стручњакиња за електрична возила која је била на челу програма емисије штетних гасова у транспорту Агенције за заштиту животне средине под три америчка председника - Била Клинтона, Џорџа В. Буша и Барака Обаме.

- Калифорнија ће сада бити једина влада на свету која прописује возила са нултом емисијом. То је јединствено - истакла је она, преноси "Вашингтон Пост".

Правило, које је издао Калифорнијски одбор за ваздушне ресурсе, захтеваће да 100 одсто свих нових аутомобила продатих у држави до 2035. године буде ослобођено емисија фосилних горива која су углавном одговорна за загревање планете, у односу на 12 одсто данас. Такође, поставља привремене циљеве који захтевају да 35 одсто нових путничких возила продатих у држави до 2026. производи нулту емисију. То би се попело на 68 одсто до 2030. године.

Фото: Н.Карлић

 

Ограничења су важна јер не само да је Калифорнија највеће тржиште аутомобила у Сједињеним Државама, већ и више десетина других држава обично следи вођство Калифорније када постављају сопствене стандарде за емисије издувних гасова из аутомобила.

- Климатска криза је решива ако се фокусирамо на велике, храбре кораке неопходне за заустављање плиме загађења угљеником - рекао је Гавин Њусом, гувернер Калифорније у саопштењу.

Владе Канаде, Британије и најмање девет других европских земаља - укључујући Француску, Шпанију и Данску - поставиле су циљеве постепеног укидања продаје нових возила на бензин између 2030. и 2040. године. Али ниједна нема конкретне мандате или прописе као што је то увела Калифорнија.

Акција Калифорније долази уз експанзивни нови закон о клими који је председник Џо Бајден потписао прошле недеље. Закон предвиђа улагање од 370 милијарди долара у потрошњу и пореске кредите за програме чисте енергије, што је највећа акција коју је федерална влада икада предузела у борби против климатских промена. Предвиђено је да ће доношење тог закона помоћи Сједињеним Државама да до краја ове деценије смање своје емисије за 40 одсто испод нивоа из 2005. године. Ипак, неће бити довољно да се елиминишу америчке емисије до 2050. године, циљ за који климатски научници кажу да све велике економије морају да достигну ако свет жели да спречи најкатастрофалније и најсмртоносније утицаје климатских промена.

 

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".