Да је играо у данашње време вероватно би му се картони претворили у године робије. Легендарно завртање „незгодоног места“ Гаскојну, Вини је објаснио: „Ма није га болело, чак се и на слици види да се кикотао.“

Лидер „луде дружине“ из Вимблдона је увек имао спремне одбране за оно што је некима било можда прегрубо на терену. „Постоје ствари на терену које ни судија ни гледаоци не примете. Једна од најбољих је пружање лакта и нишањење противника испод ока… Оставите ривалу после лепу успомену испод ока. Судија то никада не примети. Ту је и када вам се неко насади на леђа, увртање тестиса, када видите да је исплазио језик од бола, само га питате „Извини можеш ли мало гласније, не чујем“. Код прекида, када је зима, само узмете и почнете да газите по ногама ривале, док судија не да знак да се изведе лопта“ – објашњавао је Џонс пре неколико година.

Џонс је у Шефилд јунајтеду поставио можда и незванични рекорд у брзини добијања жутог картона. За само четири секунде од почетка меча, Џонс је одлучио да промени свест о гравитацији Питеру Риду, а касније је морао и ван игре због црвеног картона. Када је 1991. године одлучио да песницом у потиљак заустави Андреаса Линдегарда судија није показао црвени картон Винију. 

Фото: Профимедиа

 

- Једини мој прави ривал је био Стив Мекман, било је ту још опаких момака, али само је он био на том нивоу. Зато сам 1988. године морао да докажем да сам луђи. Први његов контакт са лоптом и ја сам га „звекнуо“. Када се нађете у ситуацији да играте са јачим од себе, ма и у животу, када знате да ће вас уништити, прво што урадите је одете и ударите најјачег од њих. То сам ја урадио. Покушао је да ми се освети после у реваншу. Зарадио сам осам шавова на нози, али нисам му показао да ме боли већ сам одмах устао. То је нешто са чиме ће он доживотно живети. – поручио је Џонс.

Да иза фасаде овог грубог Велшанина постоји и велико срце показао је када је Газа завршио у менталној болници. Тада му је послао отворено писмо у којем је поручио да не треба да се стиди своје болести, да никоме нема потребу било шта да објашњава.

- Сећам се када си ми послао ружу у свлачионицу Вимблдона. Засмејавали смо људе заједно и пружали им разлог да иду кући срећни. Мало сам те јаче стиснуо оног дана, али и данас се питам колика су стварно Газина ј.. Мел Гибсон и многи су ми тражили слику како те хватам доле и срећан сам што сам им свима удовољио. – написао је Вини свом пријатељу 23. фебруара 2008. године.
 

(Спортска сећања)

 

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".