Дружење с Титом Бартон је описао у својим дневницима у издању "Јејл јуниверзити преса". Иако историја о Маршалу приватно говори као о добром домаћину светској политичкој, али и шоубиз елити, Бартону је Тито био досадан. Са друге стране, његова супруга, Елизабет Тејлор је била, како се наводи у дневнику, фасцинирана југословенским вођом.

Фото: Принтскрин Јутјуб/YU 0 Laki / Jugoslovenski partizani

 

 

Славни пар је у Југославију допутовао 31. јула 1971.

- Стигли смо добро и одвезли се аутомобилом "мерцедес-бенц" до Пуле, где нас је чекао брод. Маса фотографа и новинара чекала нас је на аеродрому. Дали су нам вилу недалеко од Титове, без клима-уређаја. Мадам Броз дочекала нас је у вили. Крупна жена врло сељачког изгледа те крајње шармантна, с разорним осмехом. Тито је поред ње био тако мален и нежан и, изузев стомака, врло ситан. Кораци су му били кратки а рука коју ми је пружио била је малена. Понуђени су нам канапеи (које сам јео, склонивши хлеб) и шампањац, који сам одбио, и укусна турска кафа, коју нисам одбио - почиње причу о посети.

Фото: Архива Новости

 

 

Већ сутрадан су Бартон и Тито разговарали о сценарију.

- Дуг, али угодан дан провео сам, изузев кратког послеподневног дремежа, с Титом. Председнику и супрузи поклонили смо комад пирита са сатом у њему "ван клиф енд арпелс". Кад ме Тито питао о сценарију, рекао сам да мислим да је он у њему недовољно представљен и како мислим да треба да буде јачи, те да је та улога премала. Сложио се с тим да његова улога буде већа, а режисеру се идеја изузетно допала. Тако да ћу можда имати нешто боље и више да радим него само да стојим и изгледам као "човек судбине" - објашњава глумац.

Фото: Принтскрин Јутјуб/YU 0 Laki / Jugoslovenski partizani

 

 

Ричарду се допао ратни лик великог вође кога ће тумачити у филму, али не и председник Тито, како наводи у записима.

- Мало ме изнервирала нервоза с којом нас послуга све послужује. Тито и Јованка живе у невероватном луксузу, неупоредивом с било чим другим што сам видио. Након ручка, председник и ја смо пуно разговарали о рату, а посебно о Сутјесци. Питао сам га воли ли Стаљина. Дуго је чекао да одговори и на крају је рекао да му се "свиђа, односно диви му се као политичару, али да га не воли као човека" - истакао је Бартон.

Елизабет Тејлор је, за разлику од свог супруга, била одушевљена снагом и славом југословенског председника.

Фото: Репринт ТВ Новости

 

 

- У 9.30 сам се видео с пи-аром, који ми је поставио много питања о томе зашто све то радим. По ко зна који пут сам напамет поновио "сјајан човек", "сјајна прилика", "надам се да могу испоштовати правду"... Надао сам се заправо да они могу испоштовати правду према мени. Да није Елизабет Тејлор одушевљена снагом и славом свега тога, дао бих све од себе да прекинем и побегнем. И Тито и мадам Броз причају дуге приче и не допуштају да их преводиоци прекидају. Након што последњи заврши, човеку је сасвим свеједно о чему се говори - описује разговоре с Титом и Јованком Броз.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО:

600 ПУТА ПОКУШАЛИ ДА ГА УБИЈУ: Фидел Кастро је пре 63 године дошао на чело Кубе

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".