И МЕЂУ возачима који пажљиво одржавају свој аутомобил, има оних који неким својим навикама несвесно оштећују своје возило.

Једна од тих навика јесте честа вожња на кратким дестинацијама. Многи, одвикавши се од пешачења, чак и у продавницу или до трафике, да би обавили неки ситан посао или куповину, одлазе колима, а то може скупо да нас кошта. Овакве вожње нимало не пријају мотору аутомобила.

Током преласка кратких дестинација од стотинак метара, мотор не достиже радну температуру, а то може да доведе до озбиљних кварова. Влага не стиже да испари, и меша се са уљем, а стварају се и наслаге нечистоћа на ЕГР вентилу и другим деловима мотора. Последице могу бити различите. После неког времена може се створити скрама на поклопцу за доливање уља. Тада уље озбиљно почиње да губи своја мазивна својства и треба га хитно заменити.

Фото: Јутјуб принтскрин/Блиц

 

 

Приликом вожњи на кратким дестинацијама такође може да дође до мешања уља и горива, и у том случају долази до промена на уљу које се могу видети чак и голим оком. Да бисте открили да ли је све у реду можете да омиришете шипку за мерење. Уколико не осетите мирис горива, све је у реду.

Ако имате индикатор, пожељно је да током вожње пратите температуру мотора. Из мотора који достигне радну температуру, кондензација испарава, међутим, у возилима која се возе на кратким релацијама то се неће десити, и у њима ће се временом акумулирати све већа количина воде и горива у картеру. Уље због тога губи своја својства и није у стању да испуни своју функцију, што доводи до оштећења мотора, па чак и до озбиљних проблема.

Решење је, наравно, једноставно. Када год следећи пут помислите да се "одбаците" колима до продавнице или трафике, боље се определите да тамо одете пешке. Здравије је - како за вас, тако и за ваш аутомобил. Такође, пожељно је и редовно вршити контролу уља.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".