Иако последњих година све више Срба купује воду или користи мини кућне филтере за пречишћавање исте, још увек велика већина наших сународника пије ону из чесме. О томе какавог је квалитета та вода непрестано се полемише у медијима, али чак и када је бактериолошки исправна, постоје састојци у њој који могу да наштете здрављу. 

Стручњаци истичу да се квалитет воде разликује у различитим регионима Србије, а често наводе Зрењанин и околину као лош пример. Оно што је најчешће карактеристика воде из чесме, без обзира на то из ког је дела Србије, јесте тврдоћа. Ова вода садржи вишак соли калцијума и магнезијума, а које утичу на стварање камена у бубрегу и бешици.

С друге стране, испијање претерано меке воде, у којој нема довољно минерала, доводи до стањивања коштаног ткива и пропадања зуба. У великим градовим може да се јави проблем и у систему за пречишћавање који утиче на састав воде, па се у њој јављају хлор и гвожђе оксид који су опасни за организам. 

Да би се утврдило присуство штетних материја у води, стручњаци саветују да је претходно прокувате. Ако се у њој брзо формира каменац, онда садржи вишак соли калцијума и магнезијума. Црвенкаста нијанса је вишак гвожђе оксида. Готово потпуно одсуство плака у посуди за кување која се користи годинама може да укаже на низак садржај минерала у води, закључују стручњаци.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".