Бивши амерички председник Доналд Трамп поднео је тужбу против америчке владе због претреса његове куће у Мар-а-Лагу, тражећи да привремено заустави ФБИ да чита заплењене материјале док се не именује званичник специјалног суда који ће прегледати те документе.

Позивајући се на Трамповог адвоката Џима Трастија и још два извора, Гардијан преноси да се тражи именовање посебне особе, обично пензионисаног адвоката или судију, јер је ФБИ потенцијално запленио привилеговане материјале, а да Министарство правде не би требало само да одлучује шта може да користи у истрази.

Тужба, поднета америчком окружном суду за јужни округ Флориде захтева од Владе да врати сваки заплењени предмет који није био обухваћен налогом за претрес.

Претрес у Мар-а-Лагу, 8. августа, покренут је како би се потражили званични записи и материјал из времена Трамповог мандата за који Национални архив и Министарство правде верују да је непрописно однет из Беле куће када је Трамп напустио функцију.

Фото: Танјуг/АП

 

Саопштено је да је претрес обављен у складу са Законом о шпијунажи и да се неки тражени материјал односи на нуклеарно оружје.

Тужба поднета у понедељак назвала је претрес “шокантно агресивним потезом”.

Претходно је савезни судија рекао је да још није одлучио да ли би објављивање редиговане верзије налога за претрес служило некој корисној сврси.

Министарство правде се противи објављивању налога, позивајући се на истрагу која је у току.

У тужби се сугерише и да би Трамп могао да буде кандидат на следећим изборима за председника САД.

– Не може се дозволити да политика утиче на спровођење правде. Председник Доналд Џеј Трамп је очигледан фаворит на изборима међу републиканским кандидатима за изборе 2024. и на општим изборима 2024, ако одлучи да се кандидује. Спровођење закона је штит за Американце. Не може се користити као оружје у политичке сврхе, наводи се у тужби.

(Гардијан)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".