Током последњих деценија двадесетог века, у Србији је заживело љубљење три пута у знак поздрава. Из хришћанске перспективе, основно разумевање тог поздрава представља међусобно поздрављање Светог Тројства – сваки пољубац посвећује се једној особи; Оцу, Сину и Духу Светом.

Али, осим хришћанског објашњења, постоји и оно можда мање познато, које носи поруку и завете националне части.

Фото: М. В.

 

 

Кад се дуго нису видели, Срби се љубе три пута. Тај трећи пољубац у образ је најзначајнији. Срби се љубе три пута: у име живота, у име смрти и у име части. У већини народа образ се сматра средиштем тела, а за Србе је посебно карактеристичан тако да има посебно значење и значење.

Први пољубац: у име живота слави вредности живота, живети живот достојног часног човјека. Други пољубац: У име смрти, посвећује се с дужним поштовањем нашим најближим покојницима и славним прецима. Трећи пољубац: У име части, у хришћанском духу, поручује да живи у части хришћанских врлина, преноси Курир.

Фото: Профимедиа

 

 

Осим карактеристичног љубљења приликом поздрава, Срби се поздрављају и подижући три прста према небу. Такав поздрав своје корене вуче из времена Првог и Другог српског устанка, али сигурно је да се појавио и неколико векова раније.

Тај се поздрав користи у свечаним тренуцима и приликама, а и његова симболике, такође је у великој мери одређена хришћанством.

Три прста тако симболично представљају крст, што је уједно и поздрав Пресветом Тројству. Када се крсте, Срби користе палац, кажипрст и средњи прст, а кад се они споје представљају јединство Светог Тројства.

Иако се и наш, као и већина народа, приликом сусрета љубио два пута, враћајући се православљу и религији убрзо су три пољупца утиснули као традиционалан начин поздрава, али и део националног идентитета.

БОНУС ВИДЕО:

ПОВЕЉА О ХРАМУ У ТЕМЕЉ ЈЕ УГРАЂЕНА: Сан предака остварен је након 125 година

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".