Годишње летње вежбе требало би да се заврше 1. септембра, а јужнокорејски председник Јун Сук-јеол, који је ступио на дужност у мају, обећао је да ће "нормализовати" заједничке вежбе са САД и ојачати војно одвраћање од Северне Кореје, пренео је Ројтерс.

Сеул је, одвојено, покренуо четвородневну вежбу цивилне заштите са циљем да се појача спремност владе, први пут откако је почела пандемија короне.

Јун је рекао да су војне и цивилне вежбе усмерене ка поправљању спремности државе да се суочи са променљивим обрасцима рата и све већим сајбернападима на важне установе.

"Одржавање мира на Корејском полуострву гради се на нашој снажној безбедносној политици", казао је Јун након састанка државног врха.

Северна Кореја је прошле недеље испалила две крстареће ракете са западне обале, након што су Сеул и Вашингтон отпочели припреме за вежбе.

Јун је рекао да је његова влада спремна да пружи економску помоћ северним суседима, под условом да Пјонгјанг преузме корак ка денуклеаризацији, међутим, Северна Кореја је одбила ову понуду.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".