После короне и мајмунских богиња последњих месеци појавио се и такозвани парадајз грип, вирусно обољење које напада углавном децу, а иако је за сада епидемија забележена само у Индији, српски лекари кажу да морамо бити сви на опрезу.

- Мора да се прати сваки болесник јер и ковид је у самом почетку штедео децу, а онда се устремио и на њих - истакао је за Курир педијатар др Саша Милићевић. Он објашњава да је "парадајз грип" болест руку, ногу и уста.

- Односно, то је вирусно обољење које се повремено јавља код деце и манифестује се с пликовима у пределу шака, стопала и око усне дупље. Некад буде повишена температура, малаксалост, одбијање хране, лошије опште стање малог пацијента праћено нерасположењем. Обично има добар ток, прође само од себе. Посебна терапија није потребна, сем лекова за повишену температуру. Пожељно је да дете колико је могуће мирује и да пет до десет дана не иде у колектив - каже др Милићевић, али истиче да у Србији засад нема места паници јер до сада није забележен ниједан случај ове заразе.

Иначе, вест о појави "парадајз грипа", то јест "парадајз грознице", објавио је научни часопис Лансет, који наводи да се ова ретка вирусна инфекција 6. маја појавила у Индији и до сада је заражено скоро стотину деце узраста до 10 година.

Представља болест руку, ногу и уста, а име је добила због симптома, јер се на кожи прво појаве црвене избочине које могу да нарасту до величине парадајза.

- Ова ретка вирусна инфекција је у фази ендемије и сматра се да није опасна по живот. Забележена је код деце млађе од пет година у индијској држави Керала. Деца су најугроженија од "парадајз грипа" или "парадајз грознице", јер се вирус преноси блиским контактом, какав је уобичајен за ту старосну групу - пише Лансет и додаје да се деца код којих је болест потврђена налазе у изолацији.

- Ако се жариште не буде држало под контролом, ризикујемо да се вирус прошири и међу одраслима, што би могло да има озбиљне последице - наводи поменути часопис.

Симптоми "парадајз грипа"

  • црвени пликови по кожи
  • температура
  • умор
  • бол у зглобовима
  • повраћање
  • дијареја
  • дехидратација
  • болови у мишићима и костима

Такође, стручњаци објашњавају да су мала деца подложна "парадајз грипу", који може да се пренесе преко марамица, додиривањем прљавих површина, као и стављањем предмета директно у уста.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".