Многе жене су обележиле живот доживотног председника Југославије Јосипа Броза Тита.

Јованка Будисављевић, касније Броз, није била једина Титова жена, што је јавности познато.

Фото: репринт ТВ Новости

 

 

Прва жена му је била Рускиња Пелагија Белоусова, коју је упознао у Москви пошто је као аустроугарски војник завршио на руском фронту и тамо заробљен, али је остао тамо и после краја рата.

Пелагија Белоусова је имала око 14 година када су се упознали и убрзо су се венчали и у цркви и пред матичарем.

Друга жена му је била Лусија Бауер, такође у Москви, негде у другој половини тридесетих година. Обоје су радили у Коминтерни где су се и упознали.

Затим, на сцену ступа Словенка немачког порекла, Херта Хас, са којом ће живети негде до пред рат и са њом, као и са Пелагијом стећи сина.

Током рата, Титова званична секретарица, али и његова велика љубав, Даворјанка Зденка Пауновић, можда је уз Јованку, најпознатија од свих жена у нашој јавности.

Фото: репринт ТВ Новости

 

 

Свака од ових жена оставила је траг на Титов живот, али је могуће да је Даворјанка Зденка Пауновић оставила највећи траг или је можда она била највећа и најстраснија његова љубав која је трајала током тих ратних година. Она је јако рано, веома млада, умрла одмах после рата и он ју је сахранио у дворишту Белог двора. Та гробница се и данас одржава.

Са Јованком је Тито пак, провео највећи део свог живота и нама је она најпознатија, али ће вечерашњи документарни филм Светлане Јанићијевић, Титове жене, скинути вео тајни и са осталих, преноси "РТС".

БОНУС ВИДЕО:

НА ДАНАШЊИ ДАН ПРЕ 60 ГОДИНА: Београд је био домаћин прве конференције Покрета несврстаних

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".