Када грми, избегавајте стајање испод дрвећа или близу прозора. Научници су сада рекли да се такође треба клонити прања судова, преноси "Тхе Сун".

Лекари из америчког Центра за контролу болести (ЦДЦ) кажу да би људи требало да избегавају све активности засноване на води, укључујући туширање и прање судова. Ово, кажу, смањује ризик од удара грома.

Фото: Профимедиа

 

Предавач физике на Универзитету Ноттингхам Трент, др Џејмс Ролингс, рекао је да је то због начина на који се активира грмљавина. У тексту објављеном у "Тхе Цонверсатион", он је објаснио да постоје два основна елемента који помажу да олуја напредује - влага и ваздух који се диже.

- Високе температуре и влажност стварају велике количине влажног ваздуха који се диже у атмосферу, где се може формирати у грмљавину. Облаци садрже милионе воде и капљица леда и њихова интеракција је оно што доводи до стварања муња. Капи воде које се дижу сударају се са падајућим капљицама леда, пролазећи кроз њих негативни набој и остављајући себе са позитивним набојем - рекао је он.

Др Ролингс је рекао да се у олуји са грмљавином облаци понашају као велики генератори, који раздвајају позитивна и негативна наелектрисања како би створили раздвајање између облака. Како се облаци крећу ка земљи, они стварају супротан набој у земљи. То је онда оно што привлачи удар расвете према тлу.

Фото: Профимедиа

 

 

Иако можда мислите да ако сте унутра, онда сте сигурни од повреде, то заправо није случај.

- Ако гром удари у вашу кућу, струја би пратила пут најмањег отпора према земљи. Ствари као што су металне жице или вода у вашим цевима пружају погодан проводни пут за струју да прати до земље. Туш пружа обе те ствари (воду и метал), што га чини идеалним путем за струју. То би могло да претвори тај леп опуштајући туш у нешто много мање опуштајуће - рекао је.

Он је објаснио да осим што треба да се држите даље од воде, треба избегавати и ослањање на бетонске зидове. То је зато што се некад бетон ојачава металним гредама. Такође би требало да избегавате коришћење апарата прикључених на утичницу.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Олуја изнад Београда - севање муња и громова

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".