Ако чујете име Мирјана Николић, можда нећете одмах да се сетите о коме се ради, али ако чујете да је у питању жена из филма "Лептирица" - нећете имати дилему.

Мирјана Николић рођена је у Београду 19. августа 1949. године, а још је као дете маштала да постане глумица.

Фото: Јутјуб принтскрин/RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

 

 

- Хтела сам да будем глумица још у вртићу - признала је она у једном интервјуу.

Ипак, њен пут до сцене није био тако директан, па је најпре окушала срећу у другој области.

Уписала је историју уметности на Филозофском факултету Универзитета у Београду, када јој се догодио судбоносни сусрет: на улици ју је угледала Соја Јовановић, прва српска позоришна и филмска режисерка. Одмах ју је понудила улогу у њеном филму "Силом отац", где је Мирјана играла Арсину ћерку Зорицу, а исте године је заиграла у мини-серији "Баксуз" поред Зорана Радмиловића.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jugoplejka (@jugoplejka)

 

Освајала је све лепотом и добротом, а колеге су је обожавале.

- Она је моја љубимица. Тако анђеоско и детињасто лице ретко се среће код данашњих девојака. Она тиме импресионира - рекао је својевремено њен колега из филма "Силом отац" Миодраг Петровић Чкаља.

Након студија историје уметности, преоријентисала се и уписала Позоришну академију, а њена лепота и таленат донели су јој много успешних улога. Играла је у "Пуковниковици" Ђорђа Кадијевића, "Није било узалуд", "Кад више нисам био војник"...

Ипак, ништа не може да се упореди са успехом који јој је донела "Лептирица", телевизијски филм у режији Ђорђа Кадијевића, први југословенски хорор филм. Мирјана је и пре емитовања овог остварења најавила да публику чека - неочекивано.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by polina (@pearlg1rly)

 

- У филму који је Кадијевић радио према свом сценарију играм насловну улогу лептирице - рекла је тада.

- То је, у ствари, прича о вештицама и људима, пуна страве и ужаса којом обилује цела серија Кадијевићевих телевизијских филмова, чија се премијера ускоро очекује. Ја сам љупка пастирица у коју се сви заљубљују, не знајући шта их после чека. Негде око поноћи претварам се у вештицу: израсту ми зуби, нокти, очи ми закрваве. Тада се ствара атмосфера из "Бала вампира". Ја их давим и они одлазе на гробље - постају вампири.

"Лептирица" је своју премијеру имала 1973. године, а њен успех је немерљив. Данас знамо да је овај филм постао класик југословенске кинематографије, а млада Мирјана играла је уз велика имена као што су Петар Божовић, Слободан Перовић, Васја Станковић и Танасије Узуновић.

Фото: Јутјуб принтскрин/RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

 

 

После "Лептирице", Мирјана је играла у још више од 20 остварења, међу којима су "Јагуаров скок", "Војникова љубав", "Васкрсење змаја"... Добила је и улогу Анђеле у "Повратку отписаних", појавила се и у више епизода "Позоришта у кући", "Вуку Караџићу"...

Последњу улогу забележила је у мини-серији "То се само свици играју" 1996, да би се потом повукла из глуме.

Познато је да је одбијала да се разголити пред камерама.

- Уколико ми буде понуђена нека улога, прихватићу је. Али да се разумемо: ја сам велики противник голотиње. Уосталом, зар мој детињасти лик не говори да ми леже једино улоге наивки? - изјавила је једном приликом.

- Не могу да замислим себе да играм девојку-вамп, особу чије ће обнажене ноге или груди оборити мушкарца с ногу. За мене је голотиња непотребна филму.

У једном интервјуу, Ђорђе Кадијевић је изјавио како није имао много контакта с Мирјаном након што је глумила у серији "Вук Караџић", случајно ју је срео 2012. године, непосредно пре њене смрти.

Како је истакао, жалио је што Мирјана Николић никад није успела да види колико је њена "Лептирица" значила публици широм света, а у њену част је организовао специјалну пројекцију филма.

Преминула је у Београду 23. јуна 2012.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Слике из приватног албума - Горица Поповић

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".