Неки људи не могу да замисле почетак дана без шољице кафе, док је њено испијање постало општа традиција у нашем друштву. Она је савршени разлог за окупљање комшија или пријатељица и размењивање сочних трачева.

Осим повода за дружење, кафа повољно утиче на здравље, те смањује ризик од болести срца, показала су истраживања. Такође, добра је и за губљење вишка килограма. Међутим, неким људима који имају одређене здравствене тегобе, кафа може да само да штети.

Амерички нутрициониста, Ејнџел Планелс, објаснио је који људи би требало да избегавају овај напитак:

1. Људи са нервозним цревима

Сви они који пате од синдрома нервозних црева и имају осетљив стомак требало би да избегавају кофеин. Он може да утиче на рад органа за варење и велике су шансе да ће изазвати дијареју.

2. Са повишеним очним притиском

Људи који пате од глаукома, односно повишеног очног притиска, такође би требало да избегавају кафу. Покушајте да је барем ограничите или још боље, да избегнете њен унос.

3. Људи са слабом бешиком

Истраживања су показала да кафа подстиче мокрење, зато они који имају нешто слабију бешику требало би да обрате пажњу на њен унос, поготово ако се одлуче да крену на пут.

4. Особе са аритмијом

Кофеин може да изазове тренутно повећање крвног притиска, као и откуцаја срца, односно аритмију. Људи који пате од одређених болести срца, требало би да се претходно посаветују са лекаром, да ли могу да пију овај напитак и у којој мери.

5. Труднице

Доктори препоручују трудницама да ограниче унос кафе на 200 милиграма, што је две шољице дневно. У супротном, претеран унос кофеина може да доведе до потенцијалног побачаја или превременог порођаја.

6. Они који имају поремећај спавања

Већина има потребу да попије кафу након лоше проспаване ноћи, али цака је у томе да кофеин само умањује квалитет сна. Савет стручњака јесте да избегавате кофеин најмање шест сати пре одласка у кревет.

7. Особе које пате од анксиозности

Имајте у виду да је кофеин само један од стимуланса који додатно узрокује анксиозност. Особе које пате од ове врсте менталног поремећаја, требало би да избегавају или смање унос кофеина.

8. Склони дијареји

Вероватно сте се сусрели са брзим одласком у тоалет након јутарње кафе на празан стомак. Кофеин и те како "покреће" црева, а људи који си склони дијареји би требало да га избегавају.

9. Деца испод 12 година

Сећате се реченице када смо били мали "немој да пијеш кафу, порашће ти реп"? Неће деци да порасте реп, али ће свакако кофеин утицати на убрзани раст откуцаја срца, појачаног осећаја анксиозности, потешкоћа са концетрацијом и проблеме са стомаком. Зато, избегавајте да млађој деци дајете чак и познату "белу кафу" која се прави са више млека.

10. Људи са слабим желуцем

Кофеин може да изазове гастроезофагеалну рефлуксну болест. Он заправо подстиче да киселина из желуца доспе у једњак. Савет стручњака људима који имају слаб желудац јесте да најпре пију кафу без коефина или је потпуно избаце из употребе.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".