Недавни случај из КБЦ Ниш, када је породица сумњала да се отровала печуркама (испоставило се да су се отровали атропином који се налазио у хењдином брашну) оправдано се намеће питање - како превенирати тровање?

Када је у питању разликовање отровних од неотровних, треба имати у виду чињеницу да неотровне печурке имају своје отровне двојнике, тако да изглед није кључни критеријум за распознавање.

Штавише, класификација печурке искључиво на основу изгледа, може да се испостави као кобна грешка и резултира болничким креветом. 

Примера ради, рујница, која је веома укусна када се маринира, има отровну близнакињу. Кључна разлика је у боји сока. Из неотровне излази наранџасти сок, док из отровне излази бели сок.

Фото: Википедија

 

С друге стране, вргањ има чак два отровна двојника - гљива лудара и ковањ.

У овом случају, разлика је у изгледу и још једној карактеристици: доњи део шешира је зеленкаст, у односу на гљиву лудару чија је "капица" црвене боје.

Фото: Википедија

 

Такође, када се повреди, лудара мења боју и посиви. Понекад је исти случај и са јестивим вргањом, те се саветује да печурке беру само искусни познаваоци.

Важно је напоменути да се разлика очитује и у месту где расту: јестиве лисичарке расту испод лишћа, док отровне близнакиње расту бусенасто на пањевима.

Фото: Википедија

 

Једна од најопаснијих отровница у свету печурака је зелена пупавка. Њено конзумирање може да доведе до смртног исхода.

Многи људи су се отровали пупавком мислећи да су јели шампињон. За разлику од пупавке код које доминира бела боја, његови листићи су ружичасте боје.

Из тог разлога, саветује се да се приликом брања избегну млади, неразвијени примерци, које је међусобно тешко разликовати.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".