Осим летњих дестинација, у септембру и октобру су актуелна и јесења путовања, обиласци европских метропола, викенд и краћи одмор у Бечу, Будимпешти, Кракову, Прагу, што ће свакако бити успешно реализовано уколико Аустрија, Мађарска, Чешка, Словачка и друге земље поново не поставе услове за улазак, а то се може десити једино ако број новозаражених буде значајно повећан и уколико последице заражавања буду теже и компликованије, а што за сада није случај.

Надлежно министарство и амбасаде на сајтовима објављују актуелни преглед услова за путовања, и уз објашњење да су мере које се односе на сузбијање ковида-19 укинуте и да путницима нису потребне потврде и тестови за улазак у ту земљу, многи напомињу да није обавезно, али је препорука бити физички дистанциран и носити маску.

Грчка

Улазак и транзит за наше грађане је без икаквих ограничења. Медији преносе да се током боравка у тој земљи треба придржавати мера које су на снази јер је примећено да се број новозаражених од короне повећава.

Хрватска

За улазак путника у Хрватску од 1. маја 2022. године укинуте су епидемиолошке мере.

Турска

Ковид ограничења за улазак у Турску укинута су 01. јуна 2022. године. Укинута је и обавеза попуњавања формулара за добијање ХЕС кода за улазак и његово коришћење у земљи

Црна Гора

За улазак није потребна ковид потврда, а током боравка у Црној Гори на појединим местима се препоручује физичка дистанца и ношење маске.

Италија

Од 1. јуна ове године за улазак у Италију више није неопходно поседовање зеленог сертификата, такозваног Грин Пас-а. Заштитна маска је препоручена, али није обавезна, у јавним објектима на отвореном и у затвореном.

Египат

Све мере су укинуте које се односе на сузбијање вируса ковид-19 за све путнике који путују у Египат.

Бугарска

Лица која долазе из Србије могу у Бугарску улазити без ковид докумената.

Шпанија

За улазак у Шпанију држављани Србије треба да имају један од тестова: негативан ПЦР тест не старији од 72 сата или негативан антигенски тест не старији од 24 сата.

Путницима могу да уђу са потврдом о комплетној вакцинацији. Признају се потврде најмање 14, а највише 270 дана након примљене друге дозе. Уколико је тај период прошао, неопходан је доказ о трећој дози. Ово не важи малолетнике чије потврде о вакцинацији важе и након истека 270 дана од датума комплетне вакцинације.

У Шпанију се може ући и са потврдом о прележаној болести, издатој 11 дана након првог позитивног теста. Важност ове потврде је 180 дана од првог позитивног теста.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".