Име Константин (латински Constantinus) је изведено од латинске речи „constan“,  што значи "константан", "постојан".

Име по самом корену симболише постојану и непоколебљиву особу чврстог карактера, али само име има дубље историјско значење.

Симболика имена објашњава се и кроз лик Константина Великог, па тиме има и битну симболику у ширењу хришћанства.

Историја имена

Име Константин је повезано са многим раним хришћанским свецима, али понајвише  са римским царом Константином I Великим, који је поштован пре свега због две чињенице: јер је стао на крај прогону хришћана и јер је основао град који је добио име по њему – Константинопољ тј. Цариград и тиме је осигурао опстанак царства на Истоку још дуго после пада Рима у петом веку.

Личност Константина I, који је дуго и успешно владао, утицала је на распрострањеност имена Константин, те је ово име касније носило једанаест римских и византијских императора.

Име Константин је на нашем поднебљу све популарније тек последње три деценије и на подручју Београда се нашло на 29. месту 2017. године. 

А ево и каква се симболика крије иза имена Кристијановог сина Лазара и ћерке Вере.

Значење имена Лазар

Име Лазар потиче од хебрејског אֶלְעָזָר  Elʿazar or Eleazar што значи Бог је помогао или Бог је помоћ. Настало је спајањем речи Ел што значи Бог и речи азар што значи помогао је. Ово име представља Божију милост, чистоћу и душевност.

Значење имена Вера

За порекло овог имена постоје чак три различита тумачења. Верује се да је то старо хришћанско наслеђе и да је за лично име узета једна од хришћанских врлина.

Друго и треће тумачење су да је грчког односно латинског порекла.

Име Вера може се превести као “она која верује” или као “она која је верна, верујућа”. Ако се узме у обзир латинско порекло, може се тумачити као “она која је истинита”, од латинске речи verus која значи истина.

БОНУС ВИДЕО:

(Значење имена)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".