- Господине председниче, добродошли сте овде и у целој земљи. Надам се да ће ваша посета ојачати везе и пријатељство између наша два народа. Придружите ми се у здравици за благостање народа Југославије и председниково здравље - рекао је у поздравном говору Кенеди.

Уместо у Вашингтону југословенска делегација је била смештена у лепом али удаљеном Вилиамсбургу.

Шеф тадашњег државног протокола у САД А.Б. Ђук је рекао да су страховали због Тита и да се око тога доста саветовао са председником Кенедијем о Титовој посети.

Наиме председник Кенеди је желео да Тито дође у Белу кућу али уједно да и избегне могуће протесте у Вашингтону. Америчка администрација се бојала протеста и негативног публицитета. Медији пишу да је Кенеди за Тита простро црвени тепих истичући да је Југославија најпросперитетнија земља Источног блока али и да је 2,5 милијарди америчких долара много помогло.

Фото: Профимедиа

 

Оно што је занимљиво је да са дочека у Белој кући не постоји ниједна фотографија руковања Кенедија и Тита. Сваки пут када су двојица председника пружила руке, маринци су церемонијално прекрстили заставе па се руковање није видело.

- Невоље су настале у Њујорку. Мере безбедности су биле изванредне. Никада тако нешто нисам видео, ни пре ни касније - рекао је Ђук.

Тито је одсео у хотелу Валдор Асторија. Испред хотела су се одржали протести.

- Међу запосленима у хотелу били су убачени хрватски или српски имигранти, који су знали како раде лифтови, како могу доћи до неких спратова - рекао је Ђук.

Те вечери је југословенски министар спољних послова Коча Поповић узнемирено позвао америчког државног секретара.

- Државног секретара је звао министар Поповић. Рекао му је да су два демонстранта, агента или саботера прошла кроз обезбеђење и упала на спрат на коме је одсео Тито. Обезбеђење је било угрожено, па је питао шта ћемо урадити по том питању. Председник Кенеди је рекао да нађемо амбасадора Стивенсона, доведите га у Титову собу а сутра ћемо видети шта можемо да урадимо. Амбасадор Стивенсон је отишао али му Поповић није допустио да види Тита. Чак је и шеф полиције Њујорка спавао те ноћи у Валдорфу - рекао је Ђук.

Фото: Јутјуб принтскрин/РТС

 

Следећег јутра је Кенеди телефонирао Титу.

Кенеди: Господине председниче?

Тито: Да, ја сам.

Кенеди: Како сте? Јесте ли боље?

Тито: Пуно боље.

Кенеди: Жао ми је због непријатности које сте доживели у Њујорку.

Тито: Није било толико страшно.

Кенеди: Знате, и мени звижде понекад у Њујорку. Желим вам срећан пут и драго ми је што сте посетили САД.

Тито: Хвала.

Кенеди: Пренесите моје поздраве госпођи Тито. Надам се да ћете нас још једном посетити.

Само неколико недеља после тога Кенеди ће бити убијен у Даласу. На сахрани је Југословенску делегацију Петар Стамболић и шеф дипломатије Коча Поповић.

- Ужасна ствар се догодила када је Поповић дошао на сахрану. Стајао сам поред госпође Кенеди када је ми је Поповић рекао: Ко је био у праву у вези безбедности - ви или ја? - испричао је тадашњи шеф државног протокола у Кенедијевој администрацији.

(Телеграм)

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".