Наш познати глумац Срђан Жика Тодоровић, чије име највише везујемо за филмове Ми нисмо анђели, Три палме за две битанге и рибицу, Сиви камион црвене боје, и серију Вратиће се роде, рођен је 28. марта 1965. године у Београду.

Потиче из уметничке породице, од оца Боре Тодоровића, такође прослављеног глумца и мајке Снежане Матић. Са очеве стране има две полусестре: Тару и Дану која је такође глумица. Срђанова тетка по оцу је чувена српска глумица Мира Ступица. Током средње школе, Жика је почео да се бави музиком. Свирао је бубњеве у бендовима Екатарина Велика и Дисциплина Кичме, док је прва музичка искуства стицао у бенду Радничка контрола, а затим је свирао у групи Безобразно зелено.

Када је завршио четврти разред, отишао је у војску. Иако није планирао да студира глуму, полагао је пријемни испит на Факултету драмских уметности. Рецитовао је текст Филипа Рота Портнојева бољка који говори о човеку који је опседнут мастурбацијом и уписао га је из првог пута. Занимљиво је да је разлог због којег се одлучио за факултет тај што му је студирање омогућило седам дана одсуства из војске.

Фото: Алекса Станковић

 

Пошто је много волео филмове, на првој години студија је схватио да жели да постане филмски глумац. Био је у класи професора Владимира Јевтовића, а са њим су студирали: Весна Тривалић, Мирјана Јоковић, Драган Бјелогрлић, Милорад Мандић Манда, Драган Петровић Пеле, итд. Пошто су сви остварили веома успешне каријере, њихову класу зову 12 величанствених.

1998. године Жика је на Ади Бојани упознао студенткињу Филолошког факултета Ану Јовићевић која је пореклом са Цетиња. Убрзо су почели да се забављају, а глумац је од самог почетка био сигуран да је пронашао жену свог живота. 2004. године су се венчали у њеној породичној кући на Цетињу. Свако лето су проводили у кући његовог оца у рибарском насељу Бигово, а ову традицију су наставили и када су добили дете.

Пар се дванаест година борио за потомство и 1. маја 2014. године рођен је њихов син Дејан. Глумац је изјавио да му је очинство променило живот за 180 степени и да је престао да излази.

У јулу 2014. године Срђан доживљава велику трагедију - његов отац, велики глумац Бора Тодоровић, је преминуо.

Фото: Игор Маринковић

 

Три године касније, његов живот срушен је из темеља - супруга и син су ишли код лекара јер је он био прехлађен. Када су се вратили, легао је да спава. Два сата касније, Ана је видела да су дечаку уста плава и покушала је да га пробуди.

Позвали су Хитну помоћ, али лекари нису ништа могли да учине. На одбукцији је утврђено да је срце престало да му куца и да је реч о синдрому изненадне смрти детета. 23. децембра дечак је кремиран на Новом гробљу у Београду.

Неутешним родитељима подршку су пружили чланови породице, пријатељи и Срђанове колеге. Почетком 2018. године Дејанова урна је положена поред урне његовог деде Боре Тодоровића у Алеји великана.

(Биографија.орг)

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".