- Није било гужве на граници. Лагано се приближавао џип бугарских регистрација. Возио је баш успорено и то је оно што нам је прво привукло пажњу. У том моменту апсолутно нам ништа друго није било сумњиво - причали су незванично радници Управе царина.

Како се касније испоставило, Бугарин је преко Србије путовао до родног Видина, удаљеног око 40 километара од граничног прелаза, а на задњем седишту "седела" је његова мајка...

- Бугарски држављанин је уредно показао документа, али је био видно нервозан покушавајући да некако убрза целу процедуру и да што пре пређе границу. Сав је био у неком грчу. Кршио је руке. Најпре смо помислили да шверцује неку заиста вредну робу или наркотике - казали су тада цариници.

Фото: Нпортал

 

Један од цариника је затим пришао задњим вратима, отворио их, а Бугарин је скоро повикао да му је то мајка и да је не буде.

- Наравно да се нисмо обазирали на њега. Културно смо баки пожелели добар дан и затим је лепо замолили да изађе из возила... А онда јој је климнула глава и у секунди смо схватили да је жена била мртва - испричали су шокирани цариници.

Како се касније утврдило, "шверцер" је из Беча повезао мајку кући, али је старица у путу преминула, била је болешљива и стара, рођена 1937. године.

Он је знао да преко границе не сме превозити покојника, а како су ти транспорти скупи, а и папирологија подужа, одлучио је да покојну мајку прошверцује и тиме уштеди и новац и време.

Фото: М.Анђела/РТС/принтскрин

 

- Дефинитивно је знао да крши закон јер се покојник мора превозити у возилу специјалне намене. Када смо видели да је у питању преминула жена, постало нам је јасно и зашто је возио споро јер је постојала могућност да тело мајке буквално склизне низ седиште. И он је то знао, па ју је за сваки случај везао појасом. А на главу јој је ставио шешир - казали су незванично цариници.

Касније се сазнало да се Бугарин зауставио недалеко од Зајечара, тамо се освежио, а мајку наместио у седећи положај. Умало му план није успео, али искусном оку наших цариника није промакло његово сумњиво понашање.

Тадашњи директор Здравственог центра Зајечар Станислав Тадић открио је потом и детаље бизарног случаја.

- Тело је прегледао наш лекар мртвозорац и закључио да је смрт наступила природним путем и то у близини Параћина. Обдукција није наложена. Син се обратио њиховом конзулату у нашој општини, добио потребне папире, а онда је уз издату умрлицу ангажовао надлежну фирму за превоз покојника - испричао је тада Тадић.

БОНУС ВИДЕО:

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".