Пензионисани Пуковник Миле Новаковић се дуго борио са земунским кланом, а једном приликом је открио какав живот су они водили. Према његовим речима, велике своте новца је клан користио за прављење доброг "паравана", односно, на куће за становање за породице. Како је рекао, сваки члан "земунског клана" имао је по две жене и две породице са децом, а такав живот је био много скуп.

- Сви су у земунском клану радили за плату. Шефови региона су имали плату од 1.000 до 3.000 марака месечно, зависно од тога како им је ишао посао. А дилери и батинаши су примали по 500 марака. Најбољи од њих, а то је била група од 15 чланова, због свог одличног рада били су од директора Душана Спасојевића награђивани правом да добију стан, да купе или саграде кућу. Земунски клан је улагао у своје 'кадрове', бринуо о њима, тако да су, на пример, браћа Крсмановић направили кућу у Земуну, а Сретко Калинић у Новом Саду - тврди Миле Новаковић.

Фото: МУП

 

Добар део прве зараде од трговине дрогом Душан Спасојевић је уложио у изградњу пословне зграде и три стамбене куће са базеном у Шилеровој улици у Земуну. Имао је тада 30 година, а за изградњу ове "тврђаве" земунског клана потрошио је три милиона марака. За четири године, колико је градња трајала, зграда је једном рушена до темеља, јер се Спасојевићу пројекат није допао, па је потом поново изграђена по укусу Спасојевића. Према наводима комшија из Шилерове, чак пет радника су страдала на том градилишту.

О моћи свог кума Душана Спасојевића најбоље је судијама сведочио заштићени сведок Зоран Вукојевић Вук:

Фото: МУП

 

- Земунци су имали један командни центар. Полиција је била њихова, политичари су били њихови. Они су сами били креатори судбине. Видео сам да група Легије и Спасојевића има уз себе власт, судство, полицију. И да сам хтео да пријавим ово што сам чуо и видео, поставља се питање - коме да пријавим? Био бих мртав.

Здање у Шилеровој улици, где је било седиште "земунског клана", из којег су командовали Спасојевић, Луковић и Легија, експресно је срушено одмах након убиства премијера Зорана Ђинђића 2003. а до данас није још разјашњено који је тачно био разлог за то. Дан када је завршено рушење виле у Ширеловој, 27. марта, "сајевци" су пронашли Душана Спасојевића и Милана Луковића, а приликом сукоба код викендице у Мељаку, обојицу су убили.

(Пулс асфалта)

 

ГАЛЕРИЈА: Земунски клан

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".