- Знали смо да тај тунел постоји, али смо чекали да се његова изградња заврши пре него што смо реаговали - изјавио је портпарол израелске војске за Ројтерс и навео да је војска поплавила тунел.

Био је то "прилично технолошки напредан тунел", предвиђен за пребацивање наоружаних људи у Израел, казао је портпарол.

Палестински милитанти користили су тунеле током рата у Гази 2014. године, а Израел је од тада развијао технологије детекције и изградио подземну бетонску баријеру са сензорима, како би спречио покушаје подземног преласка границе, наводи Ројтерс.

Војска је последњих година открила неколико тунела.

Портпарол Хамаса Фавзи Бархум изјавио је да та група има "право да користи сва средства да ојача и развије своје способности" и да се објава израелских власти односи на "лажно достигнуће", преноси Ројтерс.

Саопштење је уследило отприлике недељу дана након избијања прекограничног насиља, током којег су израелске снаге бомбардовале палестинске циљеве, а милитанти Исламског џихада испалили стотине ракета према Израелу.

Израел је усредсредио своју тродневну војну операцију на Исламски џихад, милитантну групу коју подржава Иран, избегавајући директну конфронтацију са већим и моћнијим Хамасом који управља обалним делом Газе од 2007. године, наводи Ројтерс.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".