Светски специјалисти из области здраве исхране упозоравају да са медом, који се иначе сматра здравом намирницом, ни у ком случају не треба претеривати. По њиховом мишљењу, млади не би требало да узимају више од две до три кашичице овог слатког нектара дневно, а особама које пате од одређених болести се не препоручује више од једне кашике у току дана.

Фото: Профимедиа

 

 

Гојазне особе и оне које болују од дијабетеса, атеросклерозе или хипертензије треба да буду опрезни код код уноса ове намирнице.

Нутриционисти такође упозоравају да свако може да буде алергичан на мед, без обзира на узраст. Ова намирница садржи киселине, намирнице које иритирају желудац, па зато прекомерна конзумација меда може да изазове гастритис, па чак и чиреве.

Фото: Профимедиа

 

 

Постоји још нешто што многи раде када се мед згусне након дужег стајања (а потребно је да се разреди како би се лакше користио) или припремају неки топли напитак као што је чај, а што је велика грешка. Ако се мед дода у кључалу воду, он губи корисна својства и такође производи отров. Ако припремате чај, никако немојте да га стављате у кључалу воду, већ кад се прохлади и кад је тек топао. Температура воде не би требало да прелази 40 степени Целзијуса.

"Мед производи диоксометил супстанцу у кључалој води, а то је отров", напомињу стручњаци.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО:

РЕЦЕПТ ГОТОВ ЗА ПЕТ МИНУТА: Направите посне бисере без коришћења шпорета

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".