Према Загорки Вавић Грос, ауторки књиге “Презимена су чувари нашег језика“, презиме Карлеуша је настало од надимка које је постојало у западним крајевима.

Фото: ТВ Новости

 

 

Она порекло овог презимена тумачи на сљедећи начин: 

- Изводи се од приђева карласт што значи дуге, замршене (чупаве) нењеговане косе и употребљава се у кајкавском нарјечју хрватског језика, а има га и у словеначком. У словеначком речнику је објашњена реч карле њемачком синтагмом ланге хааре, што значи дуга коса. Суфикс – уша се употребљава за грађење именица које значе женску особу са извјесним манама (има пежоративно значење: мудраруша, аљкавуша, спонзоруша). Ријеч карлеуша је значила жену са дугом, замршеном, неопраном косом, а касније је стицајем неких околности (које нама нису познате) постале презиме, наводи се у поменутој књизи.

Међутим, пре извесног времена, ПР служба познате певачице објаснила је значење њеног презимена негирајући предходно објашњење.

Фото: Архив Новости

 

 

– Корен речи Карлеуша, “Карл” је преузет из старог немачког и значи “слободан”. “Еусх-еуш” означава бунтовника или разбојника. Кроз векове, те речи, као кованица, претвориле су се у синоним за ратнике и освајаче (Карл И, ИИ, Карло Велики, итд). У неком моменту, име је као презиме стигло и на наше поднебље, кроз освајање Аустроугарске. Значење презимена Карлеуша је дословце слободан, бунтован и храбар човек. И савршено пристаје особи као што је Јелена, писало је тада у саопштењу ПР службе популарне певачице.

Подсетимо, Отац Јелене Карлеуше је познати полицајац Драган Карлеуша, док је њена мајка Дивна Карлеуша, позната новинарка Радио Београда која је преминула после дуге и тешке болести. 

Фото: Инстаграм принтскрин/karleusastar

 

 

 Дивна је једном прликом рекла да је њена чукунбаба била аристократског поријекла, али се заљубила у једног Црногорца, радника, који је због вољене жене промијенио вјеру.

БОНУС ВИДЕО:

Завирите у ормар Јелене Карлеуше

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".