Свој видео је започео са питањем: "Па где је Балкан? Ово је стандардна шала, хајде да урадимо целу теорију.", рекао је Жижак, а онда објаснио:

- Овде имамо Словенију! Сви они ће вам рећи да граница Балкана почиње на граници са Хрватском (показује руком), ту је лимит.

Кад питате Хрвата где је Балкан, он ће вам рећи да су они средња Европа и католици, а Београд, Србија и ортодоксна религија, то је Балкан.

Ако питате Србина, он ће вам рећи па Балкан је тамо негде, Сарајево, Косово, то је прави Балкан. Међутим, иронија је ако идете још ниже, јужно, одједном је Балкан горе.

У Грчкој ће вам рећи: "Ми Грци, ми водимо порекло из Европе и имамо своју цивиллизацију, овде горе су мрачне Балканске планине, ово овде је Балкан".

Што се тиче осталих балканских народа о којима је Жижак говорио, ту можда и постоји неке истине, међутим, што се тиче Србије, у питању је масна лаж. Господин Жижак је у свом обраћању изнео бруталну лажи на рачун нашег народа. На другим местима његове тврдње можда имају покриће, али не и у Србији. За његову информацију, Срби не да знају шта је Балкан, него су за Балкан и ратовали и то у два балканска рата - први је донео ослобођење од Турака. Било би тешко наћи некога у нашој држави ко не зна за два Балканска рата, а став господина Жижака не потврђује ниједан респектибилни извор.

Срби добро знају шта је Балкан и, у име наше редакције, препоручујемо господину Жижаку да прочита књигу "Имагинарни Балкан", ауторке Марије Тодорове како би се мало боље упознао са овом темом.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".