Реч је о једном од најстрожих постова, а обележава се у знак сећања на смрт Богородице и дан када се успела на небо. Госпојински пост је установљен у знак сећања на смрт Пресвете Богородице и дан када се успела на небо 28. августа. Тај дан се у народу назива Велика Госпојина, а познат је као празник мајки и деце.

Овај пост је најкраћи од четири велика годишња поста, траје 15 дана, од 14. августа до 28, али је строжи од божићног и апостолског. Све време се пости на води, осим недељом када су дозвољени уље и вино. Такође, за време овог поста се обележава и празник Преображење Господње 19. августа, када сме да се једе и риба.

Фото: Новости архива

 

 

Када причамо о посту, најчешће говоримо о храни, али пост у хришћанству не значи само одрицање од мрсне хране и пића, већ првенствено има духовну димензију и огледа се у уздржавању од рђавих мисли, речи и дела, те појачавању молитава и чињењу добрих дела.

Свети Јован Златоусти пише: "Кажеш да постиш. Увери ме то у својим делима. А која су то дела? Ако видиш сиромаха, удели му милостињу. Ако се нађеш с непријатељима својим, измири се са њима. Руке нека посте уздржавајући се од сваке грамзивости и крађе. Каква нам је корист ако не једемо месо и рибу, а уједамо и прождиремо своје ближње."

Верници посте како би прочистили своју душу и пронашли смирење, али се ослободили и лоших навика које негативно утичу на њихов живот. Циљ поста су унутрашњи мир и молитва, а као награду верници узимају причешће за спасење и чишћење душе и тела. Пост је посвећен Богородици, а верује се да је посебно важан за жене и мајке, њихов мир и радост и причешће на празник Велике Госпојине.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".