Мојој генерацији је објашњено да префикс ”хаџи” уз име иде за оне који су ишли на ”хаџилук” у Меку. Примили смо то без превише размишљања јер је било логично, међутим ради се о још једној подметачини комуниста против православља. Пуно Срба православаца има хаџи у своме имену.

Веровало се да су овај префикс добијали они који су ишли на хаџилук у Меку, међутим порекло овог префикса се код нас тумачи другачије.

Постоји пуно православаца који такође имају "хаџи" испред свог презимена.

Заправо ”хаџи” долази од грчког ”хагиос” што значи ”свети”. На старогрчком ”Хагион Орос” значи Света Гора. Дакле то ”хагион” или ”хаџи” у своје име су додавали они који су посетили Свету Гору.

Фото: Профимедиа

 

 

Некада је био обичај и препоручивало се да сваки Србин барем једном за живота посети Свету Гору и манастир Хиландар.

Префикс Хаџи се може добити и када посетите Јерусалим. Дакле ако је неко посетио Свету гору стављао је ”хаџи” испред презимена, а ако је неко посетио Јерусалим стављао је "хаџи" испред имена. Стављање префикса није била обавеза већ је понеко мењао своје званично име јер му је та посета много значила у животу.

Дакле, када је "хаџи" уметнуто између имена и презимена та особа је била на Светој Гори.

Са друге стране, када се "хаџи" налази на почетку, испред имена та особа хе посетила Јерусалим.

Фото: Танјуг/АП пхото

 

 

Дакле турски хаџилук је каснијег датума и када видите неког Србина са презименом ”хаџи” да знате од кога су. Није од Меке, већ од Свете Горе, наводе у епизоди серијала ”Прича са Атоса”

 

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Света Гора

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".