Многи од нас имају навику да свако поподне легну да мало одморе и одспавају. Нема у томе ништа лоше, или се барем тако мислило, али неки нови подаци бацили су сенку на овај вид поподневног одмора.

Судећи према подацима који су последњих година сакупљали научници, поподневно спавање може да има лош утицај на здравље, посебно на кардиоваскуларни систем. А испоставило се и да је важно колико дуго та дремка траје.

Фото: Профимедиа

 

 

На пример, једна од студија објављена 2015. године, показала је да дуго спавање поподне може да повећа ризик од кардиоваскуларних болести за 82 одсто.

- Студија објављена у јуну 2015. доказала је да поподневна дремка која траје дуже од сат времена повећава ризик од кардиоваскуларних болести за 82 одсто и 27 одсто повећава ризик од смрти изазване било којим узроком, саопштили су научници.

Осим тога, испоставило се да ризик од дијабетеса расте за 46 одсто уколико поподневно спавање траје дуже од сат времена, а до тих закључака су научници дошли приликом анализе 21 студије у којима је учествовало 307.237 особа.

Фото: Профимедиа

 

 

- Кратке дремке могу да имају добар ефекат на здравље, али још увек не знамо јачину тог утицаја нити механизам по којем функционише, саопштио је један од аутора студије Томохиде Јамада.

У међувремену, у студији објављеној 2022. године је доказано да редовно спавање поподне може да повећа ризик од можданог удара.

Ову студију је спровело Америчко удружење за здравље срца, а анализом података је утврђено да људи који повремено спавају поподне имају 12 одсто већи ризик од срчаног удара него они који не дремају. Ризик је порастао на 24 одсто код особа које свакодневно спавају поподне.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО:

НАПРАВИТЕ ЛЕЖЕРНЕ ПЛЕТЕНИЦЕ: Идеална фризура за летње дане

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".