Огроман део територије унутар Сједињених Америчких Држава и даље је технички без закона због неправилности у уставу који оптуженике оставља без пороте која би их осудила. Национални парк Јелоустоун, који се углавном налази у Вајомингу и препун је дивљих животиња и прелепих предела и великог броја гејзира.

Али изоловани део од 50 миља унутар његових граница технички је комад земље без закона где је све дозвољено.

Према шестом амандману устава САД, ако неко почини злочин онда има право на "брзо и јавно суђење од стране непристране пороте државе и округа у којем је злочин почињен".

Парк је под јурисдикцијом Вајоминга, али је ненасељена "зона смрти" у суседној држави Ајдахо.

Фото: Профимедиа

 

Јутјубер Том Скот објаснио је на свом Јутјуб каналу: "Конгрес је дао цео Јелоустоун Вајомингу упркос чињеници да је део парка у Ајдаху. Дакле, управо сада на овом подручју стојим у држави Ајдахо, али савезном округу Вајоминга. Дакле, за злочине почињене у овој чудној малој зони од 50 квадратних миља, преклапања порота би морала да буде изабрана само од људи који живе у држави Ајдахо и округу Вајоминг, а овде је популација нула. Дакле, нема пороте, што значи да нема суђења, што у теорији значи да нема осуде.

Међутим, истакао је да, иако технички може убити некога и избећи казну, он то нема намеру да учини јер "није идиот".

До данас ниједно познато убиство није почињено унутар одређеног подручја откако је на то указао професор права Брајан Калт у свом есеју под називом "Савршени злочин" из 2005. године.

Рупа би могла да се исправи тако што би Конгрес усвојио закон о пребацивању власништва над зоном на Дистрикт Ајдахо, али упркос Калтовом лобирању, правна загонетка и даље постоји.

Ипак, Калт је коментарисао: "Али кршење закона је кршење закона, шта год се догодило особи која то чини. Не мислим да би тужилаштво тек тако одустало."

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".