Предрага Прежу Милинковића можда не знате по имену, али његово лице сигурно памтите. Он је вероватно најпознатији епизодиста са ових простора, који је више од 35 година у вашим омиљеним филмовима и серијама играо батлере, обућаре, посластичаре, психологе, месаре и многа друга занимања.

Фото: Јутјуб принтскрин/TheJovan88

 

 

Мало ко зна да Прежа заправо никада није студирао глуму. Био је апсолвент на Филозофском факултету, али је био велики филмофил и пут га је навео на ту страну. Говорио је четири страна језика.

Једном приликом је појаснио да за њега значи да је професионалан филмски епизодиста онај ко не бира улоге већ игра оно што му се нуди, као и да је то боље него да игра велике улоге.

Фото: репринт ТВ Новости

 

 

Улога по којој га многи памте је улога батлера у култној серији “Срећни људи”, а иако је ова улога била споредна, једна је од оних која је обележила његову глумачку каријеру.

У каријери дугој скоро 40 година одиграо је више од 200 најразноврснијих филмских улога и више од 100 улога одиграних у ТВ серијама, драмама и аматерским филмовима.

Неки од наших најпознатијих филмова у којима је глумио јесу: “Последњи круг у Монци”, “Вампири су међу нама”, “Тесна кожа 3”, “Бољи живот 2”, “Полтрон”, “Бој на Косову”, и други.

Фото: репринт ТВ Новости

 

 

Али, док су га домаћи редитељи затрпавали улогама батлера и конобара, био је главни глумац у два страна филма – и то крими филма. У једном од њих Прежа је играо главног гангстера.

Глумац је преминуо 4. априла 1998. године, али је оставио велики траг у српском филму.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Из албума глумца Предрага Преже Милинковића

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".