"Хрватска, Биоград на мору, кућа за одмор", гласио је оглас који је Исидора Мартинов случајно нашла преко Гугла на једној платформи за огласе. Поред слике прелепог апартмана на Јадрану, пажњу јој је привукла и цена - свега 50 евра по дану.

Звучало је превише лепо да би било стварно, па ипак, решила је да контактира Петра, младића из Београда који је огласио викендицу. Како се на крају испоставило, њена интуиција је била на месту, јер, читава понуда је била превара.

Исидора Мартинов, наставница немачког језика из Новог Бечеја, имала је жељу да својој деци ове године покаже хрватски део Јадрана, због чега је покушала да нађе повољан смештај. Када је на Гуглу укуцала појам који је желела, међу првим предлозима појавио јој се оглас за вилу у Биограду на мору, постављен на једној платформи за огласе.

Убрзо, када су комуникацију на Петрову иницијативу пренели на Вибер, добила је слике куће и остала одушевљена. Оно што није знала у том тренутку, јесте то да испред себе има слике луксузног насеља Буqез ецо ресорт у Пакоштанима, где се за 10 дана летовања плаћа преко 1.700 евра, а не 500 колико износи "ценовник" према Петровим ценама.

На њену срећу, ипак је послушала своју интуицију мало, те је уместо свих 500, преваранту из Београда и поред инсистирања, уплатила само 150 евра.

Фото: принтскрин Јутјуб/ Laganini Croatia

 

- Петар Видојковић из Београда је поставио оглас на једном огласном сервису где је написао да издаје кућу за одмор на Хрватском приморју, Биоград на мору, Пакоштане (Буqез ресорт). Контактирала сам га преко сајта да ми пошаље фотографије куће. Након што сам му дала свој број телефона, дотични ми је послао фотографије куће за коју је тврдио да је његова и да је издаје за 50 евра на дан. Чули смо се телефоном неколико пута пошто сам ја била мало скептична али је успео да ме убеди да је кућа његова, започиње она своју причу за "Блиц".

Упркос томе што је инсистирао да му уплати читрав износ на рачун у банци, Исидора није то желела да учини, већ му је уплатила "само" 150 евра у динарској противвредности. Том приликом, добила је на Вибер и локацију смештаја. Према плану, аранжман је требало да почне 1. августа.

Фото: принтскрин Јутјуб/ Laganini Croatia

 

 

- С обзиром да смо имали у плану да летујемо 7 дана, рекао је да то кошта 350 евра и да морам све да платим унапред. Пошто сам се плашила да није можда у питању превара, нисам хтела да уплатим цео износ те сам му уз договор са њим 11.07.уплатила на текући рачун 17.700 динара што је 150 евра. На вибер ми је слао локацију ресорта како бисмо могли да га нађемо када стигнемо у Пакоштане. Закуп кућице био је договорен од 01. 08. тако да смо 31. 07. мој партнер, брат, двоје деце и ја кренули пут Пакоштана, испричала је она.

Током вожње ка Јадрану, владала је добра атмосфера, уз нескривено усхићење што ће боравити у једном од бисера Јадрана. Све то, пало је у воду онога тренутка када су у Пакоштанима изашли из возила и стали пред рецепцију. Тада су сазнали да као власници не постоје ни Петар, ни Сандро као власници кућа, као и да њих уопште нема у систему резервација.

- Када смо стигли отишли смо на рецепцију ризорта да се распитамо када је улаз у смештај и тада доживљавам најстрашнији стрес. Девојка која ради на рецепцији саопштила ми је да тамо нема кућу нико ни из Србије нити из Хрватске, да су власници све странци јер су те еко куће изузетно скупе, да ми немамо резервисан смештај и да никада нису чули за Петра. Показала сам јој фотографије куће које ми је дотични слао. Она ме је одвела до те кућице број 7 где су били смештени неки туристи да би ми показала да смо преварени. Враћамо се до рецепције да девојка погледа у систему ко је власник те налази да је власник куће за коју је мени Петар слао фотографије грађанин Чешке. Тада схватам заиста да смо преварени, прича Исидора.

Фото: принтскрин Јутјуб/ Laganini Croatia

 

 

Радници ризорта, схвативши шта се дешава, дали су им шифру за wифи, као и могућност да деца проведу дан на плажи, односно, учинили су све што је било до њих док се петоро Срба не снађе за смештај. Преко порука, Исидора је наставила комуникацију са Петром, који се и поред чињеница правио невешт, играјући и даље своју улогу "власника апартмана".

- Шаљем Петру поруку на Вибер зовем га на мобилни бесконачно пута али он ми се наравно не јавља на телефон да би ми тек увече написао да је у питању неспоразум и да ће ми вратити новац који наравно није вратио, каже нам Исидора.

Штета коју је претрпела, срећом није била велика, али ипак, нису имали новца да остану у Хрватској, те су се колима упутили ка Црној Гори где су на крају и провели годишњи одмор. За време одмора тамо, али и по повртаку у Србију, наставила је преписку са Петром, који јој и даље није вратио новац.

Разлог због чега су сви пали на његову причу, поред ниске цене на овој и више него атрактивној локацији, крије се и у чињеницама које преварант презентује због чега тако повољно издаје смештај.

По савету адвоката, али и разговору са полицијом, Петру ће ових дана на адресу стићи опомена пред тужбу. Након тога, следи пријава и поступак, јер, како Исидора тврди, сазнала је након контактирања сервиса на којем је нашла смештај, да нажалост није једина, те и да је списак оштећених већи.

- У телефонском разговору, Петар ми је рекао да у ризорту поседује две некретнине. Једну у вредности од 70.000 и једну од 90.000 евра. Представио се као бизнисмен који ради са Кинезима и рекао да кућу издаје за тако мало новца чисто да не стоји празна. Све ово је једно лоше и стресно искуство које желим да поделим са грађанима како не би дошли у ситуацију у коју сам дошла ја, јер то није само изгубљених 150 евра већ један јако велики стрес поготово када се води двоје деце, закључује она на крају разговора.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".