Видети паука како шета по вашем зиду није нимало пријатно, али научници упозоравају да га, ма колико вам се то чинило нелогично или страшно, не би требали да их убијате.

Како преноси IFL Science, пауци имају јако велику и важну улогу у природи и део су унутрашњег екосистема. Они на које наиђемо у свом дому нису опасни нити отровни, баш напротив, могу вам уклонити друге штеточине.

Фото: Профимедиа

 

Научници из Северне Каролине спровели су истраживање на око 50 домова како би открили које све врсте паукова живе у домовима људи и колико их често има. Резултати показали – у буквално свакој кући! У углу просторије направе мрежу и чекају да се плен ухвати – бубе и инсекти који преносе болести.

Осим што вас могу спасити од других штеточина, научник Мартин Нифелер открио је да су прорачуни показали глобалну важност паука за смањење популације инсеката и одржавање природне равнотеже.

Закључак је да, ако се смањи број паукова, повећаће се број инсеката који су њима иначе храна и који су, важно је нагласити, пуно штетнији и опаснији.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".