Подаци Уједињених нација упозоравају: због неисправне хране годишње живот изгуби 420.000 људи.

Трећина произведене хране у свету се баци, најчешће због истека рока употребе.

Кординатор Савета за храну и пољопривреду у Наледу Тиса Чаушевић каже да је важно да знамо да постоји рок трајања на микробиолошки кварљивим намирницама који се означава речима - употребљиво до. Када истекне тај рок таква храна се сматра небезбедном.

Чаушевић рекла је да су наши прописи декларисања хране и како се рок трајања декларише скоро у потпуности усклађени са европским стандардим.

"Конкретно, оно што је важно да сви потрошачи знају јесте да када на декларацији хране стоји навод - најбоље употребити до или најбоље употребити до краја - то је рок употребе који је везан за очување неких карактеристика тог производа, то је рок трајања који није обавезно везан за саму безбедност тог производа", рекла је Чаушевићева.

Фото: Профимедиа

 

 

Према њеним речима, добар пример су тестенина, пиринач, кекс. Када истекне тај рок најбоље употребити до - такав производ губи нека своја карактеристична својства као да можда тај кекс више није хрскав или слично али није обавезно везано за безбедност.

Можемо и даље да га користимо што је одлука самог потрошача - свако ће узети тај производ, погледати га, отворити, помирисати и видети да ли доноси одлуку да га користи, каже она.

Која је храна небезбедна

"Са друге стране, оно што је важно да знамо је да постоји рок трајања на микробиолошки кварљивим намирницама који се означава речима, употребљиво до. Ту је добар пример свеже месо, риба", рекла је она.

Када истекне тај рок таква храна се сматра небезбедном, каже Чаушевићева и додаје да ту постоји озбиљан ризик од тога да потошач конзумира храну која је контаминирана.

Светска статистика о безбедности хране каже да се око 600 милиона људи годишње разболи од небезбедне хране, која је контаминирана хемикалијама, бактеријама и вирусима.

Та статистика значи да се једна од десет особа разболи од хране која није безбедна.

Фото: Профимедиа

 

 

УПОТРЕБЉИВО ДО: Ова ознака мора садржавати дан, месец и годину до када се намирница сме употребљавати. Користи се за храну краћег рока трајности и након тог датума конзумирање исте је забрањено. Овде слободно занемарите интуицију, јер упркос сасвим ок изгледу и мирису, може изазвати стомачне проблеме, па и довести до тровања.

Те намирнице су најчешће свеже и прерађено (несушено) месо, поготово пилеће, риба, млеко и млечни производи. Ове намирнице су погодне за развој микроорганизама који су штетни по људско здравље.

НАЈБОЉЕ УПОТРЕБИТИ ДО: Ова ознака садржи дан, месец и годину или месец и годину или само годину до када се намирница сме употребљавати. Користи се по правилу код хране која има дужи рок трајања и она се безбедно може конзумирати до последњег дана у месецу који је наведен, након чега се сматра непогодном за даљу употребу, али то не значи да је и здравствено неисправна, него само губи нека своја својства, квалитет и нутритивну вредност.

На крају, постоје и такве врсте намирница које не захтевају истицање рока употребе, као што су свеже воће и поврће, свежи пекарски производи и суви ситни колачи, шећер, со, сирће...

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".