Змија је схватана као предзнак одређених догађаја, било је битно где се појављивала, а посебан значај јој је придаван када се јављала у сновима.

Ипак, то су народна веровања везана за змије уопштено. Змија чуваркућа је сасвим посебна врста и као што јој само име каже, постоји да би чувала кућу тј. укућане.

Фото: Профимедиа

 

Чуваркућа постоји у митовима старих Словена као симбол предака. Будући да су преци везани за кућу и ова змија живи у непосредној близини домаћинстава. Као место на коме обитава спомиње се кућни праг и огњиште. Утврђено је да су Словени имали обичај сахрањивања испод прага куће, а огњиште тј. ватру су доводили у везу са загробним животом, па самим тим и са преминулима из своје породице.

Чуваркућа може да представља искључиво претка умрлог природном смрћу. Самим тим, он нема потребу да се свети, осим у случају да се његовој змији нанесе нека неправда. У том смислу најтежи грех је убити је. Случајно или намерно, свеједно је. Тиме би прецима била нанета огромна увреда, а сматрала би се грешном цела породица онога ко је змији наудио. Казна за то је смрт некога од укућана.

Фото: Профимедиа

 

Змија чуваркућа је углавном беле боје, али се у неким крајевима спомиње као црна. Никада се не појављује пред укућанима осим када их упозорава да им прети зло. Као предак она покушава да помогне породици упозоравајући је да је пред вратима несрећа. Уколико укућани схвате у вези са чим се предак појавио, имаће шансу да евентуално спрече немио догађај.

Према другачијој верзији, има случајева када треба ову змију свесно призивати. Ако би кућу пратила лоша срећа дуже време сматрало се да су преци гневни на укућане. У тим ситуацијама најбоље је чуваркућу призвати и нечим је умилостивити. То се најчешће односи на ситуације када у кући нема порода, када цркава стока или када завлада болест. Овакве вечере имале су посебан значај ако се припремају на Бадње вече. Предак који је одобровољен допустиће да се врати стари поредак чиме ће и срећа дома бити поново успостављена.

БОНУС ВИДЕО:

(Опанак)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".