Само десет сати након што су појели претходно смрзнуту, а затим припремљену црвену рибу, трочлана породица из Аустралије је завршила у болници. Сви су имали јаке болове у мишићима руку и ногу, док се син жалио на урин тамне боје приликом мокрења.

Шта је Хафова болест?

Она се често повезује са једењем куваних морских плодова. Хафова болест или рабдомиолиза је ретко обољење које напада мишиће и разграђује их након чега се мишићна влакна ослобађају у крвоток.

У екстремним случајевима бубрези не могу да филтрирају довољно брзо, због чега урин постаје таман. Рабдомиолиза најчешће се јавља после несрећа у којима су мишићи тешко повређени, али заправо није реткост да се јави и после интензивних тренинга. Зато уколико се се брзо не реагује, може да дође до отказивања органа, па чак и смртног исхода.

Научници заправо не знају шта узрокује рабдомиолизу након конзумирања морских плодова. Неке од претпоставки су да одређени токсин који се налази у морским плодовима може директно да изазове ово обољење.

Случај сина посебно је био интересантан за докторе, јер је имао теже последице него његови родитељи. Врло је могуће да је након две порције рибе, дејство токсина јаче утицало на њега. Зато је важно пре конзумирања било којих морских плодова, да их добро термички обрадите и припремите, а уколико нисте вични томе, много је боља варијанта да поједете рибу у ресторану.

(Еспресо)

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".