Удовичић је за Танјуг истакао да је од пацијената који су на интензивној нези четворо прикључено на респираторе, као и да се ради о људима старије животне доби и хроноичним болесницима примљених из других болница.

- У Војној болници Карабурма јуче смо имали шет пријема и четири отпуста, а примљени су пацијенти из нековид болница, што упућује на то да медицинско особље треба да поведе рачуна о превентивним мерама и да се их строго придржава - поручио је Удовичић.

Навео је да је број заражених корона вирусом у земљи сада око 7.000, а његове прогнозе су да ће тако и остати до краја августа.

Нагласио је да постоји могућност да током јесењег таласа, када се ђаци врате у школе, поново дође до притиска на здравствени систем, који за сада функционише неометано.

- Овај талас у јулу и августу ће се негде спојити са септембарским, јесењим таласом и када се ђаци врате у клупе, студенти у домове и радници у колективе, видеће се колико ћемо заиста имати новозаражених и хоспитализованих на дневном нивоу - рекао је Удовичић.

Удовичић је оценио да је за образовни систем од изузетног значаја да ђаци поново крену у школе и да се неће уводити нове мере заштите уколико епидемиолошка ситуација остане на нивоу на коме је сада.

Фото: Танјуг

 

На питање да ли ће се, уколико дође до пораста броја заражених, пооштрити мере заштите, он је изразио наду да до тога неће доћи и да ће ђаци нормално ићи у школу.

- За почетак, што се тиче јесени, не очекујемо никакве рестриктивне мере по том питању, ђаци заиста треба да се врате у школске клупе. После две године комбинованих настава морају да се врате свему ономе што је карактеристично за њихов узраст и школу - поручио је Удовичић.

Изразио је наду да ће, с обзиром на то да сада влада омикром сој који даје лакшу клиничку слику, ситуација дозволити да се вратимо нормалном животу.

Када су у питању велика окупљања као што су фестивали кои се одржавају широм Србије, Удовичић је рекао да је "то све нормално и да то тако и треба да буде".

Епидемиолошка ситуација у нашој земљи се може окарактерисати, рекао је Удовичић, као несигурна с обзиром на свакодневни пораст броја заражених, али, додао је, да је добро то што је број хоспитализованих пацијената далеко мањи од очекиваног.

- Ми смо у августу очекивали знатно веће бројеве с обзиром да смо по пројекцијама у пику таласа, али ови бројеви су идаље још увек прихватљиви и негде смо у безбедној зони што се тиче здравственог особља и здравствених капацитета - рекао је Удовичић.

Сматра да је оваквој ситуацији допринело то што је велики број људи на годишњим одморима и што се велики број манифестација одржава у спољним условима, па је вирус разруђен.

Упозорио је да, без обзира на то што нови сојеви вируса дају лакшу клиничку слику, грађани морају бити опрезни, јер је вирус у огромној количини у циркулацији.

Такође, додао је да се посебна пажња треба обратити на то да се заштите ризичне групе - стари и хронични болесници чији је имунитет ослабљен.

Истакао је да је највише пацијената примљено у ВМЦ Карабурма из других болница који су већ на лечењу од других болести, као и стари и беспомоћни којима чланови породице кући донесу вирус.

- Нечији тренутак непажње некоме може да значи живот - поручио је Удовичић апелујући на здравствене раднике и породице у којима има старих да се придржавају мера заштите.

Фото: Профимедиа/Илустрација

 

Када су у питању симптоми и клиничка слика код новог соја корона вируса доктор је казао да је ситуација постала знатно опуштенија са појавом омикрон соја у односу на перод када је преовладавао делта сој, јер је тада тешка клиничка слика и велику смртност била и међу млађом популацијом.

Нагласио је да омикрон сој и све нове подваријанте, којих је тренутно шет или седам, дају блажу клиничку слику, а често код младих и здравих особа прође и асимптоматски.

Удовичић сматра да су бројеви заражених далеко већи од евидентираних, али да је ситуација добра и сигурна све док ковид болнице раде између 30 и 50 одсто капацитета.

- Сада се види значај ових ковид болница, јер све друге здравствене установе и болнице раде неометано. Здарвствени систем нам је сада поново враћен, захваљујући ковид болницама, у примарну функцију - закључио је Удовичић.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".