Тајвански министар спољних послова Џозеф Ву рекао је данас да је Тајпеј започео војне вежбе за проверу борбене готовости, као одговор на текуће кинеске маневре које укључују лансирање пројектила у близини овог острва са 23 милиона становника, преноси АП.

Кина је саопштила да су њене вежбе подстакнуте прошлонедељном посетом Тајпеју председавајуће Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси, али је Ву у данашњем обраћању нагласио да Пекинг користи њену посету као изговор.

Он је рекао и да Пекинг има за циљ да контролише Источно и Јужно кинеско море преко Тајванског мореуза, као и да жели да промени статус кво и припоји Тајван, који сматра сопственом територијом.

Тајвански званичник рекао је да су кинеске војне вежбе покренуте као део плана за припрему инвазије Пекинга на ово острво.

Фото: Профимедиа

 

 

Ву у обраћању новинарима није понудио временски оквир за могући напад на Тајван, али је навео да Пекинг спроводи велике војне вежбе и лансирања ракета, уз сајбер нападе, дезинформације и економску принуду, у покушају да ослаби морал становништва на острву, пренео је Ројтерс.

- Након што се вежбе заврше, Кина би могла да покуша да конкретизује своје деловање у настојању да уништи дугорочни статус кво у Тајванском мореузу - рекао је Ву.

Фото: гугл мапе принтскрин/Википедија

 

 

Он је навео и да такви потези угрожавају регионалну безбедност и пружају "јасну слику кинеских геостратешких амбиција изван Тајвана", а такође је позвао на већу међународну подршку како би се се зауставили покушаји Кине да ефективно контролише мореуз.

Министар је нагласио да Тајпеј није заплашен, чак ни у тренутку када Пекинг наставља маневре и преко незваничне средишње линије Тајванског мореуза.

Источна команда кинеске народноослободилачке армије саопштила је данас да наставља са здуженим војним вежбама у мору и ваздушном простору око острва Тајван, са фокусом на блокаде и логистику снабдевања, преноси Ројтерс.

Кинеско Министарство спољних послова саопштило је у понедељак да је Тајван део Кине и да кина изводи војне вежбе "на сопственој територији" на отворен, транспарентан и професионалан начин.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".