Прошлог септембра навршило се тринаест година како нас је напустила Соња Савић. Имала је само 47 година. Блистав глумачки таленат који је показивала од детињства угасили су пороци, а они су је на крају и “однели”.

Фото: Архив Новости

 

Трагична хероина југословенске кинематографије рођена је 15. септембра 1961, у Чачку. Да је поживела, ове године прославила би јубиларни рођендан. Одрасла је у породици интелектуалаца; мајка Микаина била је судија, отац Милован инжењер. Завршила је основну школу “Свети Сава”, у којој је била ђак генерације. Већ после друге године гимназије одлучила је да узме индекс.

На Факултету драмских уметности у Београду дипломирала је 1982, у класи професора Миње Дедића, заједно са Светиславом Гонцићем, Бранимиром Брстином, Жарком Лаушевићем, Зораном Цвијановићем... Они који је се сећају из тог периода причали су касније да је током каријере показала тек делић онога што је умела и могла.

Фото: репринт ТВ Новости

 

Памтићемо њене маестралне улоге у филмовима: “Шећерна водица”, “Давитељ против давитеља”, “Ми нисмо анђели”, “Браћа по матери”... Добила је бројна признања, међу којима се издвајају “Златна арена” и “Царица Теодора”.

Припадала је генерацији за коју је тврдила да је “несрећна”.


"Нисмо имали будућност, а хтели смо да је створимо. Сви смо прошли озбиљне школе, али нико од нас није хтео да буде ни лажни економиста, ни лажни правник, ни лажов уопште. Хтели смо да се бавимо нашим стварним емоцијама и да кроз те креације изазовемо неки бунт," говорила је, критикујући до краја свако лицемерје и “жабокречину” културног естаблишмента.

"Често чујем да говоре како сам ексцентрична личност, мада кад радим нисам таква, питајте кога хоћете," тврдила је у време када су пороци већ увелико загосподарили њеним животом.

Фото: Архив Новости

 

Није била срећна ни на приватном плану. Сањарила је о удаји и деци са џез музичарем Влајком Лалићем. Имала је 15 година када су се упознали. Раздвојила их је његова прерана смрт, Влајко се 1989. године утопио на једрењу.

"Док сам била млада често сам замишљала да ћу имати брак и породицу са човеком кога бескрајно волим и коме ћу се посветити. Имала сам велику љубав. Откако је он отишао из мог живота, кад сам имала двадесет девет година, себе сматрам удовицом.”

Соња Савић почива на гробљу у селу Доња Горевница, недалеко од Мрчајеваца.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".