Наравно, ту није крај трошковима, па на сву муку ако вам се на регистарским таблицама налазе слова са квачицама и Y и W, онда вам додатни трошак не гине. Такође и ако изразите жељу да таблице персонализујете и ставите слова и бројеве по свом избору и ту ћете наићи на пражњење џепова.

 

 

Наиме, рок трајања регистарских таблица је неограничен, али не рачунајући оне које садрже слова Ч, Ћ, Ш, Ж, Ђ, Y и W, које морају да се мењају чим им истекне регистрација, а портал Еспресо је контактирао Министарство унутрашњих послова Србије и сазнали смо зашто су слова са квачицама проблематична, као и то како функционише персонализација таблица.

 

 

- Регистарске таблице за регистрована моторна и прикључна возила, које у делу регистарске ознаке (иза ознаке регистарског подручја) садрже латинична слова српског језика „Ч“, „Ћ“, „Ш“, „Ж“, „Ђ“ и латинична слова „Y“ и „W“, престале да се издају у 2017.години. Оне које су издате замениће ће се по протеку рока од седам година од дана издавања (који рок је на полеђини саобраћајне дозволе уписан у рубрици „Н“) и на захтев власника возила издаће се нове регистарске таблице, регистрациона налепница и саобраћајна дозвола - рекли су нам из МУП-а.

 

 

Ипак, замена регистарских таблица се не врши уколико су латинична слова српског језика „Ч“, „Ћ“, „Ш“, „Ж“, „Ђ“ садржана у ознаци регистарског подручја (нпр. ЧА, КШ, ВШ и др.).

ТАБЛИЦЕ ПО ЖЕЉИ

Када се ради о регистарским таблицама по избору, поред редовне цене регистарских таблица, плаћа се и посебна накнада за израду регистарских таблица.

- Износ за накнаду утврђен је уредбом Владе о врстама услуга које пружа Министарство унутрашњих послова и висини такси за пружене услуге и републичка административна такса за издавање регистарских таблица по избору - објаснили су из МУП-а.

 

 

Власник тешког четвороцикла, односно путничког возила може по избору одабрати најмање три, а највише пет словних знакова или комбинацију бројчаних и словних знакова.

- Ако се бира комбинација бројчаних и словних знакова у њој се морају налазити најмање два словна знака, изузимајући комбинацију словних знакова "ТX", "РП" и "РПЕ".Изабрани знакови чине део регистарске таблице иза ознаке регистарског подручја и црвеног штита. Такође, између бројчаних и словних знакова на регистарској таблици обавезан је знак "-" који се рачуна као један од изабраних знакова - рекао је извор за Еспресо.

 

 

Значење изабраних знакова на регистарској таблици по садржају не сме да буде провокативно, неморално, или супротно правном поретку.

Осим тога на истом регистарском подручју није могуће издати регистарске таблице са истим изабраним словима или комбинацијом словних и бројчаних знакова.

 

Да бисте персонализовали своју таблицу морате се придржавати одређених правила:

1. Не можете скинути ознаку града (БГ, НИ, НС, СП, ЗР…), већ она мора бити на почетку и персонализованих табилца.

2. Могуће је написати максимално 5 караткера, било слова или бројева

3. Уколико желите комбинацију бројева и слова између њих се мора налазити тачка, која се такође рачуна као карактер. (НПР: КУД4В није могуће написати јер се број налази између слова)

Обичне таблице се плаћају 2193 динара, док за персонализоване треба издвојити значајно више средстава. Износ који ћете платити за ово задовољство је 87532 динара, што је око 740 евра.

Сложићете се да цифра није мала, зато и не чуди што ћете овакве таблице видети углавном на ексклузивнијим моделима. Када вам кажемо да регистрација просечног аутомобила у Србији кошта око 25000 – 30000 динара, ова цифра још више добија на важности.

Наравно ову цифру од 87532 динара плаћате једном у 7 година, колико и важе ове таблице, док регистацију плаћате сваке године.

(Еспресо)

БОНУС ВИДЕО: 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".