Мошти Трнове Петке чувају се у Цариграду. На фрескама и иконама представљена је у монашкој одећи са крстом, као симболом страдања, у једној руци и гранчицом мирте у другој руци.

Света Петка Трнова рођена је у Риму у хришћанској породици. После смрти родитеља се замонашила, али је пре одласка у манастир сво наслеђено имање поделила сиротињи. Због проповедања хришћанства затварана је и мучена, а на крају и погубљена мачем у првој половини другог века.

Према предању, ова светитељка је заштитиница жена и верује се да помаже болеснима и сиромашнима. И данас многи се моле над њеним моштима јер се верују да исцељују и помажу код животних проблема.

На овај дан избегавају се сви тежи послови на њиви и у кући. Наше прабаке су веровале да на данашњи дан никако не ваља месити хлеб, прати веш, износити пепео или радити било шта од ручних радова, да женама током године не би трнуле руке. Овај дан треба да проведу у радости, миру и молитви.

Према старом обичају младе девојке на овај празник треба да беру цвеће и украсе дом како би у њему владала хармонија, љубав и мир. Верује се да данас девојчицама треба обући нове хаљинице како би их у наредној години пратила радост.

За овај празник се везује и молитва Светој Петки, а најважније је неговати своју душу сачувати мир и подсетити се да су љубав и вера јаче од сваке негативности.

У календару СПЦ овој светитељки посвећен је 8. август, иако је многи мешају са Светом Петком која се празнује 27. октобра. Празник Свете Петке Трнове спада у непокретне, слави се 8. августа по новом односно 26. јула по старом календару.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".