Богдан је такођи и песник, винар и - џокеј. Љубав према коњичком спорту једном приликом довела је до тога да умало страда, када је доживео незгоду током трке на београдском хиподрому.

О инциденту је 1995. године писао часопис "Сабор", а текст преносимо у целости:

Свако ко се бави спортом ризикује да буде повређен али та опасност за праве спортисте нема значаја. Слично резонује и познати певач Звонко Богдан, осведочени љубитељ коњичког спорта и учесник бројних трка широм земље, који је баш на завршетку овогодишње касачке сезоне на београдском хиподрому само пуком срећом прошао без озбиљних озледа.

Фото: В. Данилов

 

Све се догодило у за њега практично последњој трци дана, када је на његове сулке налетео возач са унутрашње стране стазе и изазвао инцидент. Познати певач се зачас нашао у ваздуху, а потом и на стази, пошто је испао из сулки, а само захваљујући неизмерној срећи није завршио под точковима или копитима коња који су јурили крај њега. Чак ни озледе, које је приликом пада задобио, нису биле тако тешке, иако је сам инцидент изгледао спектакуларно, као на филму!

- Из дугогодишњег искуства знам шта је у току трке највећа опасност и чувам се да не упаднем у такву ситуацију - препричава Звонко инцидент из Београда. - Ја сам настрадао захваљујући једном несмотреном, лошем возачу, који је управљао једним немирним и недовољно поузданим коњем. Ја то поуздано знам, јер сам баш са тим коњем имао неколико трка и знам да је, у најмању руку, непослушан.

У жељи да што бољом позицијом у трци, тај возач је, мимо свих резона и прописа, изненада упао у путању Звонковог коња, и налетање је било неизбежно.

Фото: Репринт Сабор

 

- Срећа да су остале колеге пазиле, па су ме на време заобишле, иначе сам могао да будем прегажен - присећа се Богдан како је лежао на стази усред трке. - Не постоји део тела који нисам угрувао, недељу дана провео сам у постељи, из које сам устао тек када је на снимцима утврђено да нема прелома. Плашио сам се да целу зиму не проведем у гипсаном кориту.

А све се догодило у трци која практично ништа није одлучивала, нити је била иоле престижна - ни за коње, ни за возаче.

- Тог дана сам возио чак у пет трка, а та у којој сам повређен била је симболична. Награде су дељене у виду некаквих ситних поклона и производа - објашњава Звонко. - То  не кажем да бих потценио такмичење, већ да нагласим како није постојао ни један разлог да возачи буду неразумни, да ризично возе, да секу путање и изазивају опасност. Уместо да то буде обична, лагана, скоро рекреативна трка - испао је инцидент.

Фото: В. Данилов

 

Пошто су лекари утврдили да повреде нису тако опасне, популарни певач се поново обрео у Београду. Истина, сезона трка је завршена, хиподром не ради, али је Звонко Богдан стигао на место своје младости - у хотел "Унион".

- Тамо ћу певати први викенд у децембру, јер се ту окупља публика која воли моју музику - додаје Звонко. - Да има још људи који умеју да слушају и уживају, уверио сам се и недавно на гостовању у Македонији, одакле ми је стигао позив за нови наступ, такође у децембру. Али, ја сам дужник Београда и његове публике, па постоји велика вероватноћа да у главном граду проведем и новогодишње празнике.

Фото: В. Данилов

 

Између музике и коњарства Звонко тешко може да се определи, и настоји да обе љубави подмири подједнако. За песму увек има времена, али време за трке - одређују други.

- Невероватно је да код нас преко зиме не ради ни једно тркалиште, и по томе смо ваљда, уз Албанију, једина земља у Европи - резигниран је Звонко. - Чак и у Канади, где је зима неупоредиво суровија него код нас, сезона траје без престанка. Али није важно - на зиму ћу слатко певати, а потом, зна се - хиподром и моји омиљени касачи.

На незгоде и повреде, јасно, и не помишља. У противном, не би ни седао у сулке.

* Нпортал.рс због вас даје нови живот текстовима из богате новинске архиве "Новости", а овај чланак је изашао у "Сабору", 27. новембра 1995. године. *

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Станиша Стошић, легенда јужњачког мелоса - ретроспектива каријере

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".