Тајван је недавно донео одлуку према којој је авијација те земље подигнута са задатком одвраћања и упозоравања екскадриле од 20 кинеских борбених авиона, од којих је 14 прешло средишњу линију Тајванског мореуза, саопштено је из министарства одбране Тајвана, преноси Си-Ен-Ен.

Тајванске оружане снаге су детектовале и 14 кинеских ратних бродова који су изводили маневре око Тајванског мореуза, наводи се у сопштењу министарства у Таипеју, наводи британска агенција Ројтерс.

 

 

Кина је недавно послала ратне бродове и авионе, лансирала пројектиле у Тајванском мореузу након посете америчке високе званичнице Ненси Пелоси Тајвану.

На кинеској страни који гледа на Тајван, туристи су се претходних дана окупили да погледају војне авионе како иду ка области где се одржавају вежбе.

Фото: Танјуг/АП

 

Кинески министар спољних послова Ванг Ји је вежбе које спроводи Кинеска народноослободилачка армија (ПЛА) у близини Тајвана описао као "транспарентне и професионалне", оценивши да су оне у складу са домаћим и међународним законима.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".