Ако време док сте заглављени у саобраћају проводите гледајући испред себе, можда сте приметили мале црне тачке које окружују ивице ветробрана вашег аутомобила. Можда и нисте, јер су прилично ситне, али њихова функција је велика.

Та црна трака која се обавија око прозора назива се фрит трака и то је заправо керамичка боја која се уграђује у стакло, те ју је немогуће скинути или састругати. Ту је да би заштитила уретански заптивач који штити ваш прозор, односно шофершајбну, од ултраљубичастих зрака који, под мање сигурним околностима, могу да проузрокују да стакло искочи.

Фрит трака такође представља гравирану површину за коју се хвата средство за лепљење које спаја стакло са рамом, спречавајући људе да виде тај неугледни лепак споља.

У реду, то прилично објашњава чврсту црну траку, али шта је са тачкицама?

Разлог због којег се тачке смањују како се крећу према средини прозора је тај што се ствара ефекат градијента који је естетски угоднији и мање очигледан возачима и путницима.

Ипак, тачке нису ту само да би изгледале лепо. Велики део дизајна има везе са начином израде ветробрана - приликом савијања ветробрана у комори за загревање (обликовање) стакла, фрит се загрева брже од остатка јер је црн. Да би се смањила оптичка дисторзија као резултат овог топлотног диспаритета, користи се тачкасти градијент.

Такође можете да захвалите другом сету тачака на вашем ветробранском стаклу - одмах иза ретровизора - јер вам помаже да лакше гледате када сунчеви зраци иду директно у вас док возите.

(Национална Географија)

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".