На данашњи дан се обележава 77. годишњица од суровог Америчког нуклераног напада на јапански град Хирошиму.

Први пут у историји човечанства, 6. августа 1945. године, употребљена је атомска бомба, а у том нападу погинуло је неколико десетина хиљада људи.

Сећање на трагедију невероватних размера засигурно ће трајати дуги низ година, као и прича о малерозном Јапанцу који је преживео напад на Хирошиму, а неколико дана касније и на Нагасаки. Једини познати човек на свету кога је таква судбина задесила.

Наиме, на дан најстрашнијег напада у модерном ратовању, млади предузетник Јамагучи кренуо је из родног Нагасакија у Хирошиму, како би обавио пословни састанак.

Тог дана амерички борбени авион УС-Б-29 "Енола геј" добио је нарађење да на тадашње Јамагучијево одредиште баци "Малишу", атомску бомбу, први пут употребљену у историји човечанства на цивилном становништву.

– Појавио се огроман бљесак на небу и једноставно сам одлетео – рекао је он у каснијем обраћању јавности.

У том америчком нападу погинуло је између 150.000 и 350.000 људи. Јамагучи се налазио међу 140.000 преживелих.

Фото: АП

 

 

С обзиром на разарујуће последице нуклеарног напада, шокирани млади Јапанац одлучио је да се хитно запути ка своојој кући, Нагасаки, ни не слутећи шта ће му се тамо десити.

Три дана касније, 9. августа, војне снаге САД поново су бациле нуклеарну бомбу, названу "Дебели човек", на Јапански град, односећи на тај начин најмање 74.000 људских живота у Нагасакију.

Јамагучи је поново преживео "немогуће", заједно са 70.000 особа.

Фото: АП

 

 

- Разлог зашто мрзим атомску бомбу је због онога што она чини достојанству људи - рекао је човек који је поменуто деструктивно оружје преживео у два наврата.

Године 1957, он је добио звање "хибакуша", односно особе коју је захватила разорна експлозија у Нагасакију. Међтуим, јапанске власти су му тек 52 година касније, 2009. године, признале и присуство у Хирошими, три дана раније.

Фото: Профимедиа

 

 

Последњи податак о жилавом Јапанцу делује помало невероватно. Цутому Јамагучи преминуо је 4. јануара 2010. године у месту где се родио и сведочио о једном од најстрашнијих догађаја у људској историји, Нагасакију, у својој 93. години.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".