У свом првом јавном обраћању од како је раније данас потписао покретање операције "Зора" у Гази, израелски премијер Јаир Лапид је рекао да ће битка потрајати колико год је потребно и да влада има политику нулте толеранције за било какве покушаје напада из Газе на Израел.


Говорећи неколико секунди након што је Исламски џихад почео да испаљује ракете на Израел, он је казао да Израел није заинтересован за ширу војну кампању, али се не плаши да је спроведе ако буде потребно, пренео је дневник "Тајмс оф Израел".

- Пре отприлике четири сата Израелске одбрамбене снаге у сарадњи са Израелском безбедносном агенцијом напале су циљеве Исламског џихада у Гази. Међу убијенима су били и Тајсир ал-Џабари, један од двојице највиших команданата Исламског џихада, као и ћелија која се спремала да покрене противтенковски ракетни напад на Израел - истакао је Лапид.

Према његовим речима, директива коју су снаге безбедности добиле је била јасна: Израел неће седети скрштених руку када постоје они који покушавају да науде његовим цивилима.

- Истовремено, нећемо прихватити никакве ултиматуме у вези са операцијама Израелских одбрамбених снага и снага безбедности, укључујући и друге фронтове. Биће ухапшени сви који треба да буду ухапшени. Сваки покушај наношења штете цивилима или војницима наићи ће на оштар одговор - поручио је Лапид.

Он је навео да су данашње активности у Гази учињене против конкретних претњи које су пореметиле свакодневну рутину у јужном делу Израела.

- Израел је извео прецизну противтерористичку операцију против непосредне претње. Ми се не сукобљавамо са народом Газе - нагласио је Лапид и додао да ће Израел урадити све што је неопходно да одбрани свој народ.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".