Код избора имена за дечака или девојчицу родитељи се воде традицијом, модом или личним афинитетима, а има оних и који разматрају и проучавају значење имена пре него што се дефинитивно одлуче.

Фото: М. В.

 

 

Ако спадате у ову последњу групу вероватно би требало да избегнете следећа имена јер она имају тужна или чак ружна значења:

Тугомир/Тугомирка – име је настало у народу спајањем речи “туга” и “мир”. У пренесеном значењу значи да родитељи толико “чезну за миром” да су тужни и несрећни.

Продан/Продана – старо славеносрпско заштитно име, давало се оном детету које је “од Бога дато” као замена за старије које је страдало.

Јаглика – име се давало девојчицама уколико је кућа у жалости, на пример, ако је отац погинуо пре рођења детета или мајка не преживи порођај.

Стадија – име се давало девојчицама да би, након ње, престала да се рађају женска деца.

Достана – давало се детету у функцији заустављања даљег рађања у породици где је већ било довољно деце.

Стана/Станка/Станија/Станица/Станика – слично као и имена изнад, давала су се да би престало рађање женске деце.

Власије/Влајко – Власије је мушко име грчког порекла и значи “строг”, “груб”, “тром”.

Горчин/Горчило – име изведено од основе придева “горко”, “горчина”, “горак”. Давало се деци да се заштитила од злих духова јер они, каже веровање, заобилазе “горку” децу јер им не могу наудити.

Ненад – име настало од глагола “надати се”, са негацијом, тј. “изненадити се”. Име се најчешће даје деци која су дошла на овај свет “ненадано”, “изненада”, коме се родитељи нису надали.

Најда/Најдан – име настало од корена речи “нађена” тј. старог глагола “најдена”. Некада је био обичај да се дете остави на путу, обично на раскрсници, да би се дете и породица спасили од урока. Дете онда као буде ту нађено, и тако се прекида са болестима и умирањем у породици.

(Историјски забавник)

БОНУС ВИДЕО:

БОРА ТОДОРОВИЋ: Пре осам година отишао је један од најведријих наших глумаца

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".