Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су данас поподне да су започеле нападе на Појас Газе , неколико сати након што је министар одбране Бени Ганц упозорио Палестински исламски џихад да ће Израел предузети акцију ако ова група не одустане од својих намера да изврши нападе на државу, преноси Тајмс оф Израел.


Исламистичка група од уторка прети нападима као одговор на хапшење њеног вође на Западној обали, што је проузроковало затварања путева и блокаде заједнице у областима у близини границе под непосредном претњом.


ИДФ је саопштио да је дејствовао по Појасу и да је проглашена "специјална ситуација"


„Специјална ситуација“ је правни термин који се употребљава у ванредним ситуацијама и који властима даје већу јурисдикцију над цивилним становништвом како би се поједноставили напори да се заштити становништво.

Ограничена су окупљања у подручјима удаљеним до 80 километара од Газе, а становницима у подручјима близу границе наложено је да остану у близини склоништа.


Палестински медији извештавају да је ИДФ погодио стан у седмоспратници у северној Гази и друга места на том подручју.


С друге стране, ИДФ је саопштио да је поренута операција "Свитање" у којој је шест локација погођено у ваздушним нападима борбених авиона и дронова. Том приликом убијен је један од виших команданата ПИЏ-а, Тајсир Џабари.

Он је наводно заменио Баха Абу ал-Ату на месту команданта Исламског џихада у северној Гази, након што су га израелске снаге ликвидирале 2019.

Фото: ЕПА

 

Тензије око Појаса Газе су порасле након хапшења Басама Саадија у Џенину у понедељак увече. Од тада, Израелске одбрамбене снаге су појачале активности и затвориле руте дуж границе због страха од непосредне освете противтенковским вођеним пројектилима или снајперским нападом Исламског џихада. Мере предострожности су углавном ставиле становнике пограничних заједница под блокаду.

- Нашим непријатељима уопште и вођама Хамаса и Исламског џихада изричито кажем: ваше време је ограничено. Претња ће бити уклоњена на овај или онај начин - рекао је Ганц на конференцији за новинаре у Јужној команди војске у Бершеби.


Ганц је рекао да исламски милитанти грађане Газе држе као таоце, јер је због њихових претњи прелаз Ерез – који дневно користе хиљаде Палестинаца – и даље затворен.

Фото: АП/Аријел Шарит

 

- Ко угрожава егзистенцију 14.000 радника и дозвољава да труле пољопривредна добра и изазива несташицу струје и хране, пре свега штети становницима Газе и сносиће одговорност - рекао је он.

Раније су палестински медији извјештавали, позивајући се на управника граничног прелаза Керем Шалом, са стране Газе, рекли да ће шест камиона горива бити пребачено касније у петак како би се осигурало да се једина електрана у обалској енклави неће затворити. Из Израела није било тренутне потврде о том потезу.


У четвртак је војна дивизија Газе ојачана артиљеријом, инжењеријом, пешадијом, оклопним и специјалним снагама. Током протеклих неколико дана, док су наоружани дронови летели изнад појаса, ИДФ је радио на томе да осујети покушаје одреда Исламског џихада да покрену такав напад на границу.

Фото: Танјуг/АП

 

Један од команданата Авив Кохави такође је посетио јужни Израел у петак. Кохави је у четвртак дао инструкције ИДФ-у да повећа спремност војске за ескалацију, ојача одбрану и повећа обавештајне напоре. Такође је одобрио планове за офанзивне акције, у случају напада Исламског џихада у граничном појасу.

Подсећања ради, Басам Саади (61) је ухапшен у јутарњој рацији израелских снага безбедности у близини града Џенина на Западној обали.

 

 

Оптужен је за стварање значајних милитантних снага и радикализацију становништва на том подручју. Из перспективе израелских безбедњака град Џенин се сматра жариштем терористичких активности.

БОНУС ВИДЕО:

 

 


 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".