Америчка књижевница Данијела Стил једна је од најпознатијих списатељица планете.

 Готово да је немогуће проћи поред киоска који продаје бар један њен роман, а да не причамо о књижарама, али то није случај само у Србији – широм света је одштампано више од 800 милиона примерака њених дела!

Романи Данијеле Стил објављени су у 69 држава, и на 43 језика, а временом је њено стваралаштво постало синоним за лако љубавно штиво.

Ипак, иако на први поглед делује као стручњакиња за љубавне теме, њен приватни живот не показује то: годинама је имала неочекиване обрте и турбуленције на овом плану, а разводила се пет пута.

Данијела Стил рођена је 1947. године у Њујорку, као јединица у немачко-јеврејској породици, али је одгајана као католкиња. Детињство је већим делом провела у Паризу, а оно је обележено разводом њених родитеља, који се догодио када је имала осам година.


Када је имала свега 18 година, Данијела се удала за француско-америчког банкара Клауд-Ерика Лазарда. Иако је млада ступила у брак, није желела да се одрекне образовања, па је уписала Универзитет у Њујорку, а паралелно се бавила писањем. Свој први рукопис завршила је као деветнаестогодишњакиња, а ускоро је на свет стигла њена ћерка Беатрикс.

Након што је започела каријеру у једној агенцији за односе с јавношћу, 1972. године објавила је свој дебитантски роман "Повратак кући", који чине теме које су касније постале заштитни знак њеног стваралаштва. Самохрана мајка, породични и међуљудски проблеми, усамљеност... све то чини део живота Данијелиних хероина, али она није дуго била сама након што је дошао крај њеном браку с Лазардом.

Наиме, још док су били заједно, она је упознала Денија Зугелдера, затвореника ког је интервјуисала приликом посете калифорнијском затвору Ломпок. Данијела се званично развела 1974, после девет година брака, а чим је њен нови дечко 1973. условно пуштен на слободу, уселио се код ње. Међутим, неколико месеци касније, он је оптужен за пљачку и силовање, због чега се поново нашао иза решетака, али то није нарушило његов однос са списатељицом, која је пристала да се уда за њега, и то у затворској кантини 1975. године.


Ипак, брак је потрајао само три године, после чега је Данијела Стил, инспирисана овом несвакидашњом љубавном причом, написала романе "Обећање страсти" и "Сада и заувек", који се сматрају прекретницом у њеној каријери.

Дан након што је потписала папире за развод од Зугелдера, Данијела се удала за Вилијама Џорџа Тота, с којим је тада већ чекала дете и била у деветом месецу трудноће.

Она је била посвећена њиховој породици и љубави, али како је она доживела огроман успех наредним романом, названим "Обећање", а Тот био само још један неуспетан човек и бивши зависник од дроге, њихов однос почео је да трпи. Нико се стога није изненадио када се Данијела поново развела, и то 1981, после само три године брака.

Исте године, Данијела Стил је, као већ остварено име у свом жанру, рекла "да" винару Џону Трејни, који је усвојио њеног сина Николаса и дао му своје презиме.

Фото: Профимедиа

 

Пар је заједно добио још петоро деце: Саманту, Викторију, Ванесу, Макса и Зару, а Данијела се у првим годинама брака често осмехивала с насловница и уживала у великој слави и коначном породичном и љубавном спокоју.

Већ 1989. године је ушла у Гинисову књигу рекорда јер је на листи бестселере "Њујорк тајмса" највише седмица заредом него било ко раније – чак 381 недељу! Касније се опробала и у дечијој књижевности, писала је за телевизију,али никада није запостављала свој проверен рецепт за успех, па је вредно писала љубавне романе, иако није крила да због породичних и пословних обавеза спава по само четири сата.

Ипак, није све било идилично, показало се касније. Наиме, њен син Николас Трејна, иначе фронтмен америчких панк бендова Линк 80 и Кноњледге, извршио је самоубиство 1997. године. Данијела није крила колико јој је тешко, али ова трагедија није изазвала блокаду у писању, већ се књижевница осмелила да први пут пише нешто осим фикције.

Фото: Профимедиа

 

Резултат је биографија њеног сина, названа "Његово јарко светло", а сав приход од продаје ове књиге Данијела је искористила да покрене Фондацију Ник Трејна, која помаже младима који се боре с душевним болестима.

Испоставило се да ни њен брак с Трејном није што је био, па се пар растао, након чега се Данијела 1998. године удала за богаташа Томаса Џејмса Перкинса, с којим је остала до 2002. године. Како је и сама признала, њен роман "Клон и ја" инспирисан је интимном шалом између њеног петог супруга и ње, а занимљиво је да и он написао роман који је посветио Данијели – "Секс и слободни билионер".

Фото: Профимедиа

 

Данас није познато да ли је списатељица коначно пронашла љубав за којом је од ране младости трагала, али она непрестано добија признања, упркос томе што књижевној критици никад није била по вољи. Тако је 2002. године, од француске Владе добила орден за допринос светској култури, као и више награда због борбе за рад с младима и ментално здравље.

БОНУС ВИДЕО:
 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".